vineri, 23 mai 2008

Am fost concediat! Ce trebuie sa fac?

Una din trei persoane este in pericol de a fi concediata.

De ce exista riscul sa ne confruntam cu aceasta problema?

Depinde de la caz la caz. In general angajatorul ia aceasta decizie dupa ce ajunge la concluzia ca subalternul sau nu isi indeplineste sarcinile asa cum ar trebui.

Mai pot sa apara si alte motive:

- Compania nu mai are nevoie de serviciile persoanei respective

- O gresala majora care sa afecteze compania etc.

Este bine sa te retragi inainte de a ti se cere acest lucru?

In cele mai multe cazuri, nu. Multe persoane fac aceasta gresala si incearca sa dea vina pe alti factori cum ar fi: salariile care nu ii mai multumesc, beneficiile, bonusurile si comisioanele etc. Aceste persoane pot ajunge victime ale unor confuzii in cazul in care angajatorul nu intentioneaza sa ia o masura drastica, cum este concedierea. Astfel persoana respectiva poate ramane fara un loc de munca iar singurul vinovat este cel care a inaintat cererea de demisie.

Ar trebui sa negociez un comision de concediu?

Cu siguranta! Potrivit drepturilor angajatorului, acest lucru este posibil si 100% legal. Ii poti comunica angajatorului ca doresti sa-ti primesti dreptul chiar daca nu vei mai lucra in compania respectiva. Acesta va fi obligat sa-ti ofere comisionul in intregime, chiar daca nu doreste sa o faca. Legea este de partea ta!

Care este cel mai bun moment pentru a-mi cauta un nou job?

Dupa ce vei fi anuntat ca urmeaza sa parasesti job-ul respectiv, angajatorul este obligat sa-ti mai acorde o perioada de timp in care sa definitivezi proiectele demarate. In acest timp este bine sa te gandesti in ce directie vei putea merge.

Odata incheiate toate aspectele legate de fostul job iti poti pune la punct urmatorul pas: cautarea unui nou job.

Inainte de toate ia o pauza pentru a-ti pune gandurile in ordine si incearca sa treci peste acest obstacol. Trebuie sa mergi mai departe pentru ca ai multe de oferit. Cand consideri ca esti pregatit poti trece la fapte. Pentru asta trebuie sa-ti realizezi un nou C.V. in care bineinteles vei trece si experienta capatata in locul de munca anterior. Iata ca acest lucru reprezinta si un avantaj pentru viitorul tau.

Locuri de munca sunt la tot pasul dar trebuie sa-l alegi pe cel care ti se potriveste cel mai bine si indeplineste toate cerintele tale.

Daca potentialul angajator te va intreba de ce ai parasit fostul job, incearca sa-i dai un raspuns care sa nu-l descurajeze sa ia decizia de a te angaja.

Cu siguranta aceasta experienta te va afecta insa este foarte important sa mergi mai departe si sa-ti reconstruiesti cariera.

Daca ai trecut prin aceasta experienta nu inseamna ca ti-ai distrus intreaga cariera, este un mic obstacol din care vei avea multe de invatat.

Niciun comentariu: