luni, 5 mai 2008

Cele mai dorite meserii

In trecut principalele surse de venituri erau obtinute din agricultura, minerit, constructii etc. Cu timpul piata locurilor de munca a evoluat, si-a diversificat posibilitatile iar in prezent apar oferte in toate domeniile. Aceasta evolutie pe piata locurilor de munca se datoreaza cresterii bruste a economiei nationale dar si internationale. Din pacate locurile de munca prin intermediul carora oamenii isi castigau existenta au inceput sa fie date la o parte de muncitori datorita faptului ca presupun efort fizic sau anumite activitati neplacute.

In jurul anului 2000 a fost o perioada in care medicina si dreptul erau printre cele mai cautate domenii. Sunt meserii frumoase care necesita atentie si comunicare foarte buna. In prezent acestea au inceput sa-si piarda o mare parte din fani deoarece sunt foarte solicitante iar beneficiile nu se ridica la inaltimea asteptarilor.

Agricultura, constructiile, mineritul fac acum parte din categoria meseriilor prestate de nevoie, nu de placere.

Invatamantul nu mai reprezinta un domeniu la “moda”. Activitatea profesorilor presupune rabdare, multe cunostinte iar realizarile pe plan profesional sunt foarte mici.

O parte semnificativa din populatia apta de munca din tara noastra alege sa lucreze in afara granitelor deoarece conditiile de munca si salariile sunt mai atractive. Acest lucru cu siguranta nu reprezinta un avantaj pentru angajatorii din tara.

In prezent proaspetii absolventi se orienteaza in special spre domenii care presupun munca la birou. Pare un job care iti poate asigura atat un confort fizic cat si psihic. Probabil nu este la fel de solicitant ca un job care te expune fizic dar asta nu inseamna ca nu are si o multime de parti care cer sacrificii.

Economia, managementul, marketingul sunt din ce in ce mai cautate in special de tineri. Sunt considerate meserii de viitor care vor fii in topul celor mai bine platite domenii.

Cei pasionati de calculatoare si electronice vor avea un viitor bun daca isi vor valorifica pasiunea. Domeniul IT va fi intotdeauna necesar deoarece tegnologia evolueaza cu pasi repezi iar cerintele pietei sunt tot mai mari.

Din pacate, in Romania mai sunt meserii care nu sunt apreciate asa cum ar trebui. Lipsa de fonduri si dezinteresul celor care ar trebui sa mentina un echilibru fac aceste meserii uitate. Din acest motiv invatamantul, medicina si multe altele duc lipsa de personal capabil.

Toate meseriile au o parte placuta si alta mai putin placuta, in functie de pasiunea pe care o ai pentru meseria respectiva poti simti mai mult sau mai putin avantajele sau dezavantajele meseriei respective.

Orienteaza-te catre domeniul pe care il doresti si vei avea o cariera plina de satisfactii. Nu trebuie sa tii cont de parerile altora, important este sa te dedici meseriei tale si sa o faci cu placere.

In concluzie putem spune ca cele mai bune meserii sunt cele pe care le iubim si le stapanim cel mai bine.

Niciun comentariu: