luni, 12 mai 2008

Competitie sau prietenie?

De cate ori ai fost pus in situatii din care singura iesire parea sa fie una nu tocmai crestina?

Cu siguranta ti s-a intamplat de mai multe ori si probabil ai ales varianta cea mai buna sau din potriva ai recurs la solutii disperate care nu te-au facut doar pe tine sa suferi ci si pe cei din jurul tau.

In ultimul timp lumea pare sa aprecieze mai mult persoanele care fac orice pentru a ajunge acolo unde isi doresc si toate acestea fara sa tina cont de consecinte. Oare acest gen de persoane trebuiesc apreciate? Depinde din ce punct de vedere privim situatia.

Este perfect normal ca o persoana sa lupte pentru bunastarea sa, dar este corect sa o obtina facandu-i pe altii sa piarda? Putem pune o multime de intrebari de genul acesta si raspunsul va veni in functie de persoana. Odata ajunsi la un anumit nivel in cariera nu ar trebui sa mai existe dorianta de ai face pe altii sa inevolueze. Toate activitatile pe care le avem pot aduce beneficii pentru noi si insatisfactii pentru cei din jurul nostru. Daca nu faci acest lucru intentionat, cu siguranta poti gasi o cale de mijloc care sa-ti ofere posibilitatea sa fii multumit de tine insuti si sa nu afecteze intr-un mod negativ pe cei din jurul tau.

Competitia stimuleaza capacitatea unei persoane de a-si indeplini sarcinile dar trebuie sa fie o competitie corecta care sa nu aiba ca obiectiv eliminarea adversarului. Angajatii sunt intr-o continua competitie dar rezultatul indiferent de partea cui este, trebuie respectat.

Cum procedezi daca un coleg de-al tau a fost avansat si tu consideri ca trebuia sa fii in locul lui?

Aceasta problema este intalnita destul de des iar cauza este lipsa de realism cu care sunt privite lucrurile.

Colegul care a fost promovat are cu siguranta o pregatire mai buna sau cel putin experienta in domeniu, in caz contrar seful nu ar fi aprobat avansarea sa. Deci nu ai altceva de facut decat sa accepti situatia si sa lupti in continuare, lucrurile se pot schimba.

Nu incerca sa iesi pe primul loc daca nu meriti, mai devreme sau mai tarziu vor aparea si consecinte.

Daca vei stii cum sa avansezi treptat si nu vei juca dupa reguli incorecte vei fi apreciat. Respectul fata de colegi inseamna respect fata de tine, tu alegi.

Niciun comentariu: