marți, 20 mai 2008

Cum ma pregatesc pentru interviu

Tuturor ne place sa primim un telefon prin cere sa fim chemati la un interviu.

Pregatirile pentru interviu ar trebui sa inceapa cu cateva zile inainte de a te prezenta in fata angajatorului.


Ce trebuie sa faci inainte de interviu?

Asigura-te ca hainele cu care vei merge la interviu au un aspect impecabil pentru a face o buna impresie. Ultimul lucru de care trebuie sa-ti faci griji in noaptea de dinainte de interviu este costumatia; aceasta o vei pune la punct din timp.

In cazul in care ploua, asigura-te ca ai o umbrela de culoare sobra, lucru valabil pentru toate accesoriile pe care le vei folosi.

Nu-ti uita CVul!

Fa mai multe copii ale CVului. Ia-ti la tine mai multe exemplare decat ai nevoie, e bine sa ai pentru orice eventualitate.

Pune copiile intr-o mapa in care sa fie protejate.

Asigura-te ca ti-ai pus in geanta tot ce ai nevoie: ceva de scris, un carnetel de notite, actul de identitate si tot ce crezi ca iti poate fi necesar.

Unele persoane se descurca mai bine cand trec de mai multe ori prin situatii asmanatoare; de aceea participarea la un interviu nu-ti poate aduce decat avantaje.

Pentru a-ti fi mai usor poti repeta acasa. Imagineaza-ti ce intrebari ai pune daca ai fi in locul angajatorului si sa le gasesti un raspuns.

Fa-ti temele!

Ultimele zile inainte de interviu incearca sa-ti aduni cunostintele si de ce nu sa le aprofundezi. O mica recapitulare te poate ajuta foarte mult.

Atitudinea face totul, asa ca incearca sa fii cat mai original si sa-ti etalezi toate calitatile.


Timpul si efortul pe care le-ai investit in crearea CVului si a scrisorii de intentie au avut in sfarsit rezultatul mult asteptat. Compania la care iti doresti sa ocupi un post a facut un pas important, te-a contactat pentru a te prezenta la interviu.


Ce ramane de facut?

Incearca sa afli cat mai multe despre potentialul angajator si compania respectiva. Acest lucru va face o impresie buna in cazul in care vei avea ocazia sa faci cunoscute aceste informatii. Nu lasa impresia ca ai insistat foarte mult pe retinerea informatiilor legate de companie, nu e bine sa exagerezi.

Asteapta-te la neasteptat.

Pe parcursul unui interviu ti se pot pune tot felul de intrebari care pot parea chiar penibile. Ai grija ce raspuns vei da, cu siguranta angajatorul urmareste sa descopere un anumit aspect al personalitatii tale.

Punctualitatea, seriozitatea si spiritul de observatie au un rol important in crearea unei reputatii profesionale.

Micile calitati pe care nu obisnuiesti sa le evidentiezi in mod normal, e momentul sa profiti de ele. Tot ce nu apare in CV si crezi ca reprezinta un avantaj pentru tine scoate-le la iveala cat mai discret fara sa lasi impresia ca te consideri o persoana a tot stiutoare. Acest gen de comportament nu este intotdeauna pe placul angajatorului deoarece nimeni nu este perfect si cu siguranta daca vei fi acceptat vei avea multe de invatat.

Subliniaza faptul ca esti dispus sa inveti, sa te integrezi in companie si sa evoluezi.

Niciun comentariu: