luni, 19 mai 2008

Cum sa previi stresul la serviciu?

Stresul si oboseala profesionala, numite si bolile secolului, sunt cele mai grave disfunctionalitati care apar in munca la birou.

In prezent tot mai multe persoane se plang ca sufera de stres. Putem spune ca stresul este cea mai raspandita "boala" a zilelor noastre. De aceea acest subiect este tot mai mediatizat. Cercetatorii sustin ca stresul poate fii vindecat cu un regim de viata echilibrat si variat. In general persoanele care sufera de stres sunt din mediul urban. De ce? Pentru ca in mediul urban majoritatea locurilor de munca necesita activitate la birou si un efort intelectual ridicat.

Simptomele fizice ale stresului: In general, stresul isi face simtita prezenta si fizic, nu numai psihic. Palpitatiile, problemele digestive, insomniile, dificultatile de respiratie, starile accentuate de oboseala, toate acestea pot fi cauze ale stresului.

Simptomele psihice ale stresului pot fi mult mai grave, se poate ajunge chiar la o depresie severa. Cele mai intalnite simptome sunt: anxietate, atacuri de panica, pesimism, insatisfactie etc.

Din fericire exista o multime de posibilitati prin care poti scapa de stres si iti poti relua obiceiurile pe care inainte le iubeai.

Iata cateva modalitati prin care poti combate stresul:

- Incearca sa te gandesti si la tine. Daca spui "nu" unei persoane, asta nu inseamna ca esti lipsit de respect. Accepta orice fel de provocare numai daca te simti capabil sa o duci la bun sfarsit fara sa te solicite prea mult.
- Fa-ti un program bine calculat in care sa ai timp si pentru tine. Chiar daca suna putin egoist, este bine sa ai timp si pentru tine. Pentru a-ti fi mai usor sa-ti organizezi timpul, planifica-ti activitatile zilnice in functie de importanta lor.
- La 2-3 ore de activitate ia si o pauza in care sa te relaxezi, meriti.
- Nu mai face tot felul de servicii altora daca nu esti cel putin apreciat. Renunta sa faci astfel de lucruri pentu a-i multumi pe altii, probabil ei nu ti-ar intinde o mana de ajutor daca ai avea nevoie.
- Daca nu ai activitati suficiente,cauta-ti! Poti fii stresat si din cauza lipsei de activitate. Tu stii cel mai bine cat iti doresti sa fii de solicitat.
- Petrece-ti timp si cu familia. Atmosfera calduroasa din familie iti poate incarca bateriile pentru o noua zi de munca.
- Fa-ti singur cadouri, rasfata-te, stii ce-ti place si fa-ti timp pentru hobyurile tale.
- Iesi in aer liber cat mai des, iti da pofta de viata si te energizeaza.

Important este ca acest flagel care ne afecteaza pe toti mai devreme sau mai tarziu poate fi tinut sub control. O alimentatie adecvata sezonului, activitatile recreative si odihna tin stresul la distanta.

Niciun comentariu: