sâmbătă, 17 mai 2008

Cum sa-ti alegi un job care sa ti se potriveasca

Job-ul pe care il ai trebuie sa se potriveasca cu personalitatea ta, sa te reprezinte si sa spuna multe despre tine. Daca esti in cautare de job si nu stii in ce domeniu iti doresti sa lucrezi, nu te grabi, gandeste-te bine la ce vei face in viitor si ia decizia care consideri ca te va duce spre viitorul pe care ti-l doresti.

Slujba nu trebuie privita doar ca pe o sursa de bunastare din punct de vedere financiar ci si ca pe o pasiune care trebuie intretinuta prin munca si aprofundare.

Un job care ti se potriveste te poate scoate pe primul loc in fata angajatorului.

De cele mai multe ori, o cariera se stabileste inca din anii copilariei, astfel individul respectiv poate urma cursuri de specialitate chiar in domeniul ales de el. Daca totusi nu ai studii legate de cariera pe care ti-o doresti, nu este o mare problema (asta in cazul in care nu este vorba despre medicina, drept,etc), in prezent sunt o multime de posibilitati de aprofundare a cunostintelor, prin care te poti axa pe un anumit domeniu, cel pe care ti-l doresti.

Pentru a fi sigur ca job-ul pe care ti-l doresti corespunde cu aptitudinile tale, informeaza-te cu privire la cunostintele de care ai nevoie pentru a profesa, acest lucru este foarte important pentru cariera ta.

O persoana cu o imaginatie bogata, careia ii place sa descopere lucruri noi, sa cunoasca oameni si sa colaboreze cu acestia, se poate orienta spre un job in jurnalism, relatii publce, arhitectura si multe alte domenii care presupun activitati care solicita psihicul, da posibilitatea interactionarii cu oamenii si dezvolta creativitatea. Pentru un job de genul acesta ai nevoie de energie, simt al raspunderii dezvoltat si o buna stapanire de sine.

Daca iti place sa fii mereu in centrul atentiei, sa dai ordine si sa fii respectat, inseamna ca iti doresti un post de conducere. Aici apare o mica problema: este foarte greu sa ajungi sus din prima; dar cu rabdare si multa munca poti realiza acest lucru si iti poti indeplini visul.

Toate job-urile sunt solicitante din punct de vedere psihic insa unele pot sa apeleze mai mult la resursele fizice. Desi acest gen de job nu este foarte cautat, nu inseamna ca nu poate fi facut cu pasiune. In general persoanele din mediul rural apeleaza la meserii de acest gen. Din pacate majoritatea aleg sa faca asta doar de nevoie, nu din dragoste pentru acea meserie. Acest lucru nu duce intotdeauna la rezultate foarte bune pe plan profesional.

Fii realist in ceea ce priveste aptitudinile tale, nu este suficient sa cunosti un domeniu doar dupa datele esentiale, acestea trebuiesc aprofundate pentru a avea rezultatele asteptate de tine si de angajator.


Pentru o cariera de succes in care tot ce faci sa te motiveze si sa-ti faca placere, ai nevoie de un singur lucru: pasiune.

Niciun comentariu: