duminică, 18 mai 2008

Cum sa-ti schimbi cariera

Foarte multe persoane isi doresc sa profeseze intr-un alt domeniu din X motive care pot fi mai mult sau mai putin intemeiate.

Marea majoritate a persoanelor aspira la mai mult, lucru absolut normal si firesc.

Cele mai des intalnite afirmatii pe care le auzim de la persoanele care vor sa-si schimbe jobul sunt:
- Muncesc prea mult si nu mai am timp de nimic.
- Am un salariu care nu mai imi permite sa duc o viata asa cum imi doresc.
- Am un program foarte plictisitor, nu sunt adeptul monotoniei.
- Nu ma inteleg cu sefii si colegii.
- Conditiile in care lucrez lasa de dorit.
- Nu sunt apreciat.
- Nu am nicio sansa sa fiu promovat.
- Pur si simplu imi doresc o schimbare.

Iar acestei liste se mai poate adauga o multime de alte noi pareri si impresii. Daca te regasesti in minim o situatie din cele de mai sus inseamna ca exista o problema in ceea ce priveste locul tau de munca.

Inainte de a lua o decizie sigura, analizeaza toate posibilitatile si alege-o pe cea care iti aduce cele mai multe beneficii.

Renuntarea la un loc de munca si cautarea altuia presupune timp, energie si multa bataie de cap,de aceea este bine sa-ti pui o serie de intrebari:

- Nu mai ma leaga nimic de meseria pe care o am acum?
- Imi va fi greu sa renunt?
- In ce directie ma voi orienta dupa ce voi face cunoscuta demisia?
- Imi voi gasi repede un loc de munca pe placul meu?
- Ma voi adapta la noul loc de munca, colegii, sefii ma vor accepta?

Daca acestor intrebari le poti da un raspuns fara sa te puna prea mult pe ganduri, inseamna ca ideea ta de a-ti schimba locul de munca este una potrivita situatiei in care te afli.

Ok, ok, decizia ai luat-o dar ce ramane de facut?

Recomandat este sa te gandesti bine ce iti doresi sa faci in viitor, inainte sa renunti la locul de munca. Daca vei lua o hotarare proasta in ceea ce priveste viitorul tau, tu vei avea cel mai mult de suferit, asa ca nu te grabi, ia in calcul toate posibilitatile.

Presupunem ca te-ai gandit in ce directie vrei sa pornesti asa ca acum poti sa te ocupi de procedurile specifice angajarii: stabilirea domeniului in care vrei sa lucrezi, gasirea unei companii care indeplineste toate criteriile stabilite de tine, crearea CVului, crearea scrisorii de intentie (numai daca ti se cere sau vrei in mod special sa o realizezi, nu este obligatoriu), depunerea CVului si daca este cazul prezentarea la interviu.

Daca ai trecut de toate aceste mici obstacole necesare pentru a te angaja, urmeaza un drum lung in care fiecare clipa conteaza.

Adaptarea in noul colectiv, cunoasterea de lucruri noi si evoluarea treptata sunt foarte importante pentru a-ti construi cariera la care visai de mult.

Sa-ti doresti mai mult este un lucru bun dar sa nu stii cand sa-ti doresti, poate fi o piedica in fata carierei tale.

Nu ai de ce sa te grabesti, acorda atentie fiecarui amanunt iar reusita va fi de partea ta, tu decizi alegerile pe care le faci, tu suporti consecintele sau te bucuri de ele.

Niciun comentariu: