vineri, 2 mai 2008

Drepturile angajatului prevazute in Codul Muncii

Orice angajator se poate confrunta cu o sumedenie de probleme care par fara rezolvare. Ei bine, acest lucru se intampla datorita lipsei de cunoastere a drepturilor angajatorului.

Probabil de foarte multe ori ati fost pusi in situatii care nu aveau o rezolvare clara pentru dumneavoastra. Daca vreti sa nu va mai confruntati cu astfel de probleme, noi va oferim “drepturile angajatului”, astfel veti sti ce-i puteti cere sefului dumneavoastra, ce puteti face si ce nu.

Drepturile angajatului prevazute in Codul Muncii:

- Drepturile persoanelor incadrate in munca nu pot face obiectul vreunei tranzactii, renuntari sau limitari, ele fiind aparate de stat impotriva oricaror incalcari, a manifestarilor de subiectivism sau abuz.

- Dreptul oricarei persoane de a-si alege in mod liber locul de munca.

- Dreptul de a beneficia de conditii de munca adecvate desfasurarii activitatii.

- Dreptul la plata egala, pentru munca egala.

- Dreptul persoanei fizice de a incheia contract individual de munca o data cu inplinirea varstei de 16 ani.

- Dreptul salariatului de a sesiza instanta de judecata in termen de 30 de zile, cu privire la neexecutarea obligatiei de informare de catre angajator.

- Dreptul salariatului de a cumula mai multe functi in baza unor contracte individuale de munca.

- Dreptul la salarizare pentru munca prestata.

- Dreptul la repaus zilnic saptamanal.

- Dreptul la concediu de odihna anual, platit.

- Dreptul la egalitate de sanse si de tratament.

- Dreptul la demnitate in munca.

- Dreptul la securitate si sanatate in munca.

- Dreptul la acces in formare profesionala.

- Dreptul la informare si consultare.

- Dreptul de a lua parte la determinarea si ameliorarea conditiilor de munca.

- Dreptul la protectie in caz de concediere.

- Dreptul la negociere colectiva si individuala.

- Dreptul de a participa la actiuni colective.

- Dreptul de a constitui sau de a adera la un sindicat.

- Dreptul salariatului detasat la plata cheltuielilor de transport si cazare.

- Dreptul salariatului de a nu-si motiva demisia.

- Dreptul salariatilor temporari de a avea acces la toate serviciile si facilitatile acordate de utilizator.

- Dreptul salariatului temporar de a beneficia de conditii de munca corespunzatoare , in conformitate cu legislatia in vigoare.

- Dreptul salariatului temporar de a incheia cu utilizatorul un contract individual de munca, la incetarea misiunii.

- Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.

- Salariatul cu munca la domiciliu se bucura de toate drepturile prevazute de lege si prin contractele colective aplicabile salariatilor al caror loc de munca este la sediul angajatorului.

- Dreptul angajatorului de a-si da sau nu acordul pentru efectuarea muncii suplimentare.

- Dreptul salariatului de a beneficia pentru munca suplimentara de ore libere platite, in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia.

- Dreptul de a beneficia de salariu corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

- Dreptul salariatului de a beneficia in luna urmatoare, pentru munca suplimentara, de o plata a salariului prin adagarea unui spor de salariu, corespunzator duratei acesteia.

- Dreptul salariatilor care efectueaza cel potin 3 ore de noapte de a beneficia fie de program redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor de salariu de minim 15%din salariul de baza.

- Dreptul salariatilor care desfasoara cel putin 3 ore de munca de noapte, de a beneficia de examen medical gratuit, inainte de inceperea activitatii.

- Dreptul salariatilor cu probleme de sanatate, care desfasoara munca de noapte, de a fi trecuti in munca de zi pentru care sunt apti.

- Dreptul salaritilor la pauza de masa si la alte pauze, in cazul in care timpul de munca este mai mare de 6 ore, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, sau prin regulamentul intern.

- Dreptul salariatilor tineri in varsta de pana la 18 ani de a beneficia de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.

- Dreptul salariatilor la un repaus de cel putin 12 ore consecutive intre doua zile de munca.

- Dreptul salariatilor de a beneficia de un repaus ce nu poate fi mai mic de 8 ore intre schimburi, in cazul in care munca se presteaza in schimburi.

- Dreptul salariatilor de a beneficia de doua zile consecutive libere, de regula sambata si duminica.

- Dreptul salariatilorde a beneficia de un spor la salariu, stabilit prin contractul colectiv de munca sau contractul individual de munca, in conditia in care nu se pot acorda repausuri in zilele de sambata si duminica.

- Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda cumulat, dupa o perioada de activitate ce nu poate depasi 15 zile calendaristice, au dreptul la dublul compensatiilorcuvenite, respectiv dublul sporului acordat de salariul corespunzator.

- Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat ca urmare a efectuarii unor lucrari urgente , au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite.

- Drepturile salariatului de a beneficia de zile libere cu ocazia sarbatorilor legale.

- Dreptul salariatilor de a beneficia pentru munca prestata in zile de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza, corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

- Dreptul salariatului de a beneficia de concediu anual de odihna de minim 20 zile lucratoare.

- Dreptul salariatilor care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicapsi tinerii sub 18 ani de a beneficia de un concediu suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.

- Dreptul salariatului de a beneficia pentru perioada concediului de odihna, de indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat valoarea totala a drepturilor salariale cuvenite pentru perioada respectiva.

- Dreptul salariatului de a beneficia de indemnizatia de concediu de odihna cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu.

- Dreptul salariatului de a-si intrerupe concediul de odihna pe motive obiective.

- Dreptul salariatilor de a beneficia de zile libere platite care nu se includ in durata concediului de odihna in cazul unor evenimente familiale deosebite.

- Dreptul salariatului de a beneficia de concedii fara plata pentru rezolvarea unor situatii personale.

- Dreptul salariatilor de a beneficia, la cerere, de concediu pentru formare profesionala.

- Dreptul salariatului de a beneficia de un salariu exprimat in bani pentru munca prestata in baza contractului individual de munca.

- Dreptul salariatului de a beneficia de un salariu de baza minim brut pe tara , stabilit prin Hotarare de Guvern.

- Dreptul salariatului de a beneficia de daune interese pentru repararea prejudiciului produs de catre angajator pentru intarzierea nejustificata a platii salariului.

- Dreptul salariatului de a nu i se retine din salariu cu titlu de daune cauzate angajatorului decat in situatia existentei unei datorii certe, lichide, exicibile si ajunsa la scadenta.

- Dreptul salariatului de a beneficia de protectia tuturor drepturilor sale in caz de transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unei parti a acesteia catre alt angajator, potrivit legii.

- Dreptul salariatilor de a fi informati cu privire la continutul planului de formare profesionala.

- Dreptul salariatului de a beneficia pe durata formarii profesionale de salariu integral corespunzator postului si functiei detinute, cu toate indemnizatiile, sporurile si adaosurile la acesta.

- Dreptul salariatilor care au incheiat act aditional la contractul individual de munca cu privire la formarea profesionala, de a primi in afara salariului corespunzator locului de munca, si alte avantaje in natura, pentru formarea profesionala.

- Salariatii au dreptul la greva.

- Dreptul salariatilor de a contesta in instanta, im termen de 30 de zile calendaristice de la comunicare, decizia de sanctionare.

- Dreptul salariatului de a se adresa instantei, in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei unilaterale a angajatorului, referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca.

Niciun comentariu: