luni, 5 mai 2008

Esti student? Fii independent!

In S.U.A. s-a instalat de foarte mult timp "moda" job-urilor din timpul facultatii. Iata ca in prezent si in tara noastra acest lucru este tot mai des intalnit. Putem spune ca este un lucru imbucurator, tinerii nostri isi doresc sa fie independenti deci asteapta mai mult de la viata, nu doar sustinerea parintilor.

Un job in timpul facultatii nu-ti aduce doar sustinere financiara. Experienta acumulata va fi un avantaj dupa terminarea facultatii iar fostul student isi poate gasi mai usor un loc de munca in domeniul dorit.

Alte avantaje:

- nu vor mai aparea probleme de genul: "Ne pare rau dar angajam persoane cu minim un an experienta"

- vei putea sa te integrezi mai usor intr-un grup , stii deja ce presupune munca in echipa, ce trebuie sa faci si ce nu.

- poti face doua lucruri odata, studii si inceputul unei cariere. Vei avea mai multa incredere in tine.

Daca totusi ti se pare ca ai un program prea incarcat si ajungi in punctul in care sa fii pus in situatia sa alegi intre slujba si studii, iti recomandam sa alegi studiile, sunt mult mai importante.

Esti student si ai hotarat sa iti cauti loc de munca? Daca da, sigur te vei confrunta cu o problema: lipsa experientei poate fi o mica piedica in ceea ce priveste cautarile. Din fericire in prezent, numarul angajatorilor care selecteaza studenti pentru diferite posturi este din ce in ce mai mare. Acest lucru se datoreaza in primul rand tehnologiei moderne. Spre deosebire de persoanele trecute de 40 de ani, tinerii in varsta de aproximativ 20 de ani stapanesc mult mai bine partea de informatica, fara care in ziua de astazi nici o companie nu poate function la standarde europene.

Alt motiv pentru care angajatorii prefera tinerii este ca persoanele lipsite de experienta pot fii mai usor de "educat" decat cei care au in spate o activitate intensa.

Chiar daca domeniul in care vei lucra nu este cel pe care ti-l doresti, te poti multumi si cu atat. Nu uita ca daca vrei sa ajungi sus, trebuie sa pornesti de jos.

Avand in vedere ca esti student, probabil te gandesti ce ai putea sa treci in C.V.-ul tau. Simplu! poti sa treci toate activitatiile din timpul scolii. Ex: voluntariat, activitati extrascolare, olimpiade, concursuri de cultura generala, sportive (doar daca ai avut si rezultate bune) etc.

Daca doresti sa ai si o scrisoare de recomandare poti ruga un fost profesor din liceu sau din facultate sa te ajute.

Sa presupunem ca toate acestea au fost rezolvate si tocmai ai fost chemat la un interviu. Nu te lasa descurajat de faptul ca nu ai mai facut asta niciodata. Angajatorul te-a chemat cu un scop: sa afle daca esti persoana potrivita pentru un post in compania sa; asa ca tu ai un singur lucru de facut: o impresie cat mai buna.

Niciun comentariu: