miercuri, 7 mai 2008

Prima zi, prima impresie

De foarte multe ori se intampla ca noii angajati sa fie dezamagiti de prima zi la noul job. Acest lucru poate afecta chiar viitorul persoanei respective in companie. Prima impresie este importanta atat pentru sef cat si pentru angajat. Compania trebuie sa ofere noului angajat un mediu prietenos si sa il puna la curent cu „legile” firmei, iar angajatului ii ramane sarcina sa lase o impresie buna prin comportament, atitudine, cunostiinte etc.

In prima zi vei avea ocazia sa iti cunosti colegii, moment foarte important pentru tine si evolutia ta in companie.

Pentru a face o impresie buna inca din prima zi este bine sa tii cont de cateva lucruri, aparent nesemnificative, dar adunate, au o importanta deosebita:

- Fii realist in ceea ce priveste comportamentul colegilor si al sefilor fata de tine. Nu te astepta sa intalnesti persoane care te vor ridica in slavi inca din prima zi si tot ce faci tu este un model pentru ei, dimpotriva, tu trebuie sa te regasesti in locul celor scrise mai sus. Chiar daca nu te vei simti prea util inca din primele zile, cu timpul te vei adapta si te vei ridica la nivelul colegilor.

- Incearca sa faci ce fac si colegii tai. Nu trebuie sa iesi din tipare sau sa tii neaparat sa impresionezi, mai bine invata sa „cresti” incet dar sigur. Astfel nu vei risca sa o dai in bara si vei trece prin toate etapele necesare cunoasterii meseriei pe care o prestezi.

- Adapteaza-te. Vrei nu vrei, colegii pe care i-ai cunoscut iti vor fii alaturi si impreuna veti alcatui o echipa care trebuie sa colaboreze pentru a da rezultatele asteptate de superiori. Chiar daca printre ei se mai afla si persoane care nu sunt pe placul tau, incearca sa ascunzi cat mai bine acest lucru, nu este bine sa-ti faci dusmani mai ales ca esti cel mai nou membru al echipei.

- Indeplineste-ti sarcinile cand trebuie. Nu este bine sa amani lucrurile, risti sa ramai cu treburile neterminate iar asta nu constituie un avantaj pentru tine. In schimb poti sa faci mai mult decat ti se cere, vei da dovada de dorinta de munca.

Niciun comentariu: