sâmbătă, 10 mai 2008

TIMPUL..inamic sau prieten?

De cate ori ai renuntat la anumite lucruri pe care iti doreai sa le faci, in favoarea altora pe care erai nevoit sa le duci la bun sfarsit? Probabil de foarte multe ori, iar cel mai ingrijorator lucru este ca dam vina pe factori care nu pot fi schimbati, timp, vreme etc.

Cine crezi ca este responsabil pentru programul incarcat pe care il ai? Tu? Cei care iti ofera tot felul de sarcini? Timpul? Eu cred ca timpul poate fii planificat astfel incat sa putem face fata oricarei provocari fara sa renuntam la activitatile care ne fac placere.

De ce sa dam vina pe timp si sa nu realizam ca raspunsul sau solutionarea problemelor se afla la noi?

Ingrijorator este faptul ca scoatem din programul zilnic obiceiuri care nu trebuie sa lipseasca pe parcursul zilei. Am auzit de foarte multe ori spunandu-se: „Nu am avut timp sa mananc” „Nu am avut timp sa dorm” etc. Si cine este vinovat? Timpul? Nu! Cred ca putem inlocui foarte simplu „Nu am avut timp...” cu ”Nu am vrut sa...”, este o exprimare mult mai corecta dar care ne dezavantajeaza, poate de aceea nu o folosim prea des.

Pentru a nu mai avea probleme in ceea ce priveste lipsa de timp iti vom da cateva sfaturi care te vor ajuta sa inveti cum sa transformi timpul din inamic in prieten:

- Organizeaza-ti timpul in functie de activitatile pe care trebuie sa le faci. Aloca fiecareia perioada de timp necesara si respect-o.

- Nu iti propune sa faci prea multe lucruri intr-o zi daca nu ai timp, nu vei reusi decat sa le incurci si nimic nu va iesi asa cum trebuie.

- Nu lasa pe maine ce poti face azi. Daca ai timp liber si ceva probleme de rezolvat, nu le amana. Rezolva-le acum, maine pot aparea altele si astfel programul tau va avea de suferit.

- Scoate in prim plan activitatiile care necesita solutionare rapida. Pentru celelalte iti poti face timp mai tarziu, nu le neglija nici pe acestea.

- Fa-ti un program de odihna bine stabilit. Iti va fi mai usor sa iti duci la bun sfarsit activitatile.

- Invata sa refuzi politicos. Daca ti se da o sarcina p care nu poti sa o indeplinesti, nu ti-o asuma doar de dragul persoanei care ti-a dat-o. Vei fii mai apreciat daca refuzi de la inceput decat daca iti vei asuma rezolvarea sarcinii si nu o vei duce la bun sfarsit.

- Scoate din programul tau zilnic tot ce te poate deranja. Astfel te vei putea concentra mai usor asupra muncii pe care o prestezi.

- Ia si pauze. De multe ori avem tendinta de a lucra incontinuu pentru a face fata solicitarilor. Pentru moment poate ne ajuta dar cu timpul, oboseala acumulata ne va incetini activitatea.

Daca acordam mai multa atentie programului ne vom bucura de mai mult timp pentru noi si cei dragi noua.

Niciun comentariu: