vineri, 16 mai 2008

Vrei sa fii sef? Mai gandeste-te!

Febra locurilor de munca este in continua crestere. Tot mai multe persoane isi doresc sa aiba o viata independenta in care sa nu depinda de nimeni. Am zis bine „sa nu depinda de nimeni” deoarece in ultimul timp din ce in ce mai multe persoane se gandesc sa isi deschida propria afacere. Ne confruntam cu un fenomen social ciudat dar din punct de vedere al firii omenesti este perfect normal: toti ne dorim sa fim sefi, sa fim respectat, sa ni se ceara pareri si toata lumea sa fie la picioarele noastre. Pana aici nimic ciudat, fiecare isi doreste ce e mai bun pentru el, dar apare o intrebare: daca eu sunt sef, atunci cine imi este subaltern? Probabil este o intrebare care nu duce la o idee clara daca nu aducem si argumente.

Un sef, automat are nevoie si de subalterni, de angajati care sa se ocupe de sarcinile date de acesta, care sa asigure functionarea in regula a companiei si sa-i dea sefului o stare de liniste. Un lucru firesc din care nu rezulta nici o idee iesita din comun. Ce este ciudat si ingrijorator este faptul ca tot mai multe persoane isi doresc propria afacere. Nu este o gresala daca iti doresti sa evoluezi, sa primesti mai mult de la viata, gresit este daca nu stii cum sa faci toate aceste lucruri.

Nu este o rusine sa lucrezi in cadrul unei companii, in agricultura, constructii, functionar public etc.

Fiecare meserie are rostul ei si poate ajuta la o evolutie treptata a persoanei care o stapaneste, o evolutie treptata, sigura si bine inteles meritata.

Cheia este sa faci toate lucrurile la timpul lor, sa urmezi un curs firesc si sa nu incerci sa te ridici daca nu meriti, o vei da in bara.

Intotdeauna superiorul a fost cel care a organizat activitatile companiei, a raspuns de problemele care au aparut in cadrul acesteia si asta nu-i putin, e nevoie de multa pregatire si pe langa asta o sumedenie de calitati.

Nu incercam sa descurajam dorinta celui care citeste sa-si deschida propria afacere, intentia noastra este departe de acest lucru. Vrem doar sa va creati o viziune realista asupra a tot ce inseamna sa ai in raspundere propria viata si mai mult decat atat, vietile, mai bine zis carierele altora. Indiferent daca esti sef, subaltern, liber profesionist, important este sa inveti sa nu-i desconsideri pe cei din jurul tau si sa inveti sa-i apreciezi, astfel vei fii apreciat la randul tau.

Niciun comentariu: