vineri, 23 mai 2008

Am fost concediat! Ce trebuie sa fac?

Una din trei persoane este in pericol de a fi concediata.

De ce exista riscul sa ne confruntam cu aceasta problema?

Depinde de la caz la caz. In general angajatorul ia aceasta decizie dupa ce ajunge la concluzia ca subalternul sau nu isi indeplineste sarcinile asa cum ar trebui.

Mai pot sa apara si alte motive:

- Compania nu mai are nevoie de serviciile persoanei respective

- O gresala majora care sa afecteze compania etc.

Este bine sa te retragi inainte de a ti se cere acest lucru?

In cele mai multe cazuri, nu. Multe persoane fac aceasta gresala si incearca sa dea vina pe alti factori cum ar fi: salariile care nu ii mai multumesc, beneficiile, bonusurile si comisioanele etc. Aceste persoane pot ajunge victime ale unor confuzii in cazul in care angajatorul nu intentioneaza sa ia o masura drastica, cum este concedierea. Astfel persoana respectiva poate ramane fara un loc de munca iar singurul vinovat este cel care a inaintat cererea de demisie.

Ar trebui sa negociez un comision de concediu?

Cu siguranta! Potrivit drepturilor angajatorului, acest lucru este posibil si 100% legal. Ii poti comunica angajatorului ca doresti sa-ti primesti dreptul chiar daca nu vei mai lucra in compania respectiva. Acesta va fi obligat sa-ti ofere comisionul in intregime, chiar daca nu doreste sa o faca. Legea este de partea ta!

Care este cel mai bun moment pentru a-mi cauta un nou job?

Dupa ce vei fi anuntat ca urmeaza sa parasesti job-ul respectiv, angajatorul este obligat sa-ti mai acorde o perioada de timp in care sa definitivezi proiectele demarate. In acest timp este bine sa te gandesti in ce directie vei putea merge.

Odata incheiate toate aspectele legate de fostul job iti poti pune la punct urmatorul pas: cautarea unui nou job.

Inainte de toate ia o pauza pentru a-ti pune gandurile in ordine si incearca sa treci peste acest obstacol. Trebuie sa mergi mai departe pentru ca ai multe de oferit. Cand consideri ca esti pregatit poti trece la fapte. Pentru asta trebuie sa-ti realizezi un nou C.V. in care bineinteles vei trece si experienta capatata in locul de munca anterior. Iata ca acest lucru reprezinta si un avantaj pentru viitorul tau.

Locuri de munca sunt la tot pasul dar trebuie sa-l alegi pe cel care ti se potriveste cel mai bine si indeplineste toate cerintele tale.

Daca potentialul angajator te va intreba de ce ai parasit fostul job, incearca sa-i dai un raspuns care sa nu-l descurajeze sa ia decizia de a te angaja.

Cu siguranta aceasta experienta te va afecta insa este foarte important sa mergi mai departe si sa-ti reconstruiesti cariera.

Daca ai trecut prin aceasta experienta nu inseamna ca ti-ai distrus intreaga cariera, este un mic obstacol din care vei avea multe de invatat.

joi, 22 mai 2008

Sfaturi pentru o cariera de succes

Inca din copilarie fiecare persoana isi doreste o cariera. Spre maturitate acest lucru capata contur si ocupa un loc din ce in ce mai important in viata oricarui om.

Pentru unele persoane ideea de "cariera" reprezinta o perioada foarte importanta din viata. Am spus o "perioada" deoarece cariera nu se construieste intr-o zi, o saptamana sau o luna, este nevoie de timp si experienta.

Cariera nu este un job, o putem defini mai degraba ca fiind pachetul de cunostinte aplicate si dezvoltate intr-un domeniu.

Pentru ati cladi o cariera de succes ai nevoie de o multime de calitati, cunostinte si nu in ultimul rand un strop de inspiratie.

Foarte important este sa te cunosti pe tine insuti, sa-ti cunosti potentialul,calitatile dar si defectele.

Primul pas si cel mai important este sa-ti alegi o slujba pe placul tau,care sa ti se potriveasca si sa te determine sa mergi mai departe, de aceea, alegerea unui loc de munca poate fi uneori foarte dificila. Recomandat este sa cunosti mai multe domenii de activitate, astfel vei putea sa te orientezi mai usor catre directia potrivita.

Odata obtinut un job este foarte important sa inaintezi treptat, sa treci prin toate etapele. Acest lucru poate fi plictisitor si-ti poate da un sentiment de inferioritate dar cu timpul vei ajunge sa ai mai multa incredere in tine si sa capeti experienta. Astfel lucrurile invatate pe parcurs vor fi rodul muncii tale.

Micile sau marile obstacole care le vei intampina pe parcursul activitatii tale iti vor complica sarcinile. Chiar daca pare greu, incearca sa treci peste aceste lucruri si sa vezi partea plina a paharului. "Omul din graseli invata".

Asuma-ti responsabilitati! Acest lucru dovedeste ca esti capabil si ai incredere in tine; te va ajuta sa faci o impresie buna.

Pentru o reusita sigura in cariera ai nevoie de o viata ordonata. Un program bine stabilit te ajuta sa faci fata solicitarilor si sa iti rezervi timp si pentru tine.

Un alt aspect important care te poate ajuta este viata personala. Trebuie sa profiti la maxim de timpul tau liber pentru a scapa de stresul acumulat in timpul serviciului.

Daca ne dorim o cariera infloritoare putem face un singur lucru, sa luptam pentru ea.

O persoana cu o cariera de succes are o viata de succes, urca mai usor pe scara sociala si capata respect.

Probabil nu exista cariera perfecta, asa cum nici un lucru nu este perfect dar fiecare dintre noi trebuie sa-si foloseasca resursele la maxim pentru a avea cariera sa aproape perfecta.

miercuri, 21 mai 2008

Cum sa-ti gasesti un loc de munca

Daca ai un job bun esti respectat, apreciat si ti se deschid multe usi fara un efort prea mare venit din partea ta. De aceea job-ul reprezinta un aspect foarte important pentru orice persoana care isi doreste aceste lucruri.

In general persoanele care se ocupa cu recrutarea noului personal sunt interesate sa descopere noi talente si bineinteles de fiecare data il aleg pe cel mai bun.

In prezent sunt multe modalitati prin care iti poti gasi un job (ziare speciale cu anunturi, site-uri etc.)

Companiile care au o activitate la nivel inalt isi publica anunturile pe site-uri deoarece in acest fel pot selecta CVurile cele mai bune si care se potrivesc cu cerintele postului disponibil.

Daca iti publici CVul pe site este avantajos nu numai pentru angajator ci si pentru tine. Vei putea economisi timp si vei fi chemat la interviu numai daca angajatorul considera ca ai calitatile si pregatirea necesare pentru a primi postul respectiv.

Profita de orice solicitare de a participa la un interviu chiar daca nu pare a fi ceea ce-ti doresti. Poti fi surprins de cate lucruri noi vei afla iar in ceea ce priveste experienta, cu siguranta nu vei avea nimic de pierdut.

Drumul pana la obtinerea unui job poate fi uneori foarte greu.

Este nevoie de un CV bine realizat care sa oglindeasca intreaga ta activitate din trecut, trecerea printr-un interviu este obligatorie iar pe parcursul timpului angajatorul isi poate supune personalul la o serie de teste pentru a se asigura ca a luat decizia corecta in ceea ce priveste noul angajat.

Domeniul de activitate pe care ti l-ai ales trebuie sa ti se potriveasca, nu poti avea rezultate foarte bune daca nu iti face placere sa lucrezi in mediul respectiv, asta ar insemna sa-ti dezamagesti superiorii iar acest lucru nu-ti va aduce nici un beneficiu.

Pentru a te prezenta la un interviu trebuie sa ai o tinuta corespunzatoare care sa nu iasa in evidenta prin accesorii sau culori extravagante. Recomandat este sa porti o tinuta office, asta in cazul in care job-ul tau presupune activitatea la birou. Important este sa te adaptezi in functie de situatie.

Verifica-ti cunostiintele inainte de a te prezenta la interviu. Cu siguranta angajatorul va fi mult mai impresionat daca te vei afisa in fata sa cu un pachet de informatii bine cultivate. Acest aspect este mult mai important decat tinuta.

Atitudinea este cheia. Concentreaza-te si incearca sa gandesti pozitiv. Daca ai emotii camufleaza-le cat mai bine, gandeste-te ca vei trece peste obstacole mult mai grele decat un banal interviu.

Odata ajuns la interviu trebuie sa fii foarte convingator si sa-l faci pe angajator sa inteleaga ca esti persoana de care are nevoie.

Primele minute dintr-un interviu sunt decisive pentru viitorul tau, de aceea ai foarte mare grija ce vei spune. Este bine sa folosesti un vocabular elevat dar asta fara sa fii incordat si sa lasi impresia ca ai invatat "poezia" de acasa. Totul trebuie sa decurga intr-o atmosfera destinsa, asa vei arata ca te poti acomoda fara probleme.

In concluzie putem spune ca pasii care trebuiesc parcursi pentru a obtine un job pot fi grei dar si usori, totul depinde de pregatirea fiecarei persoane.

marți, 20 mai 2008

Ce sa faci la locul de munca si ce sa nu faci!

In functie de institutia in care lucrezi si postul pe care il ocupi, trebuie sa ai un anumit comportament care sa corespunda cu cerintele superiorilor tai.

Asta nu inseamna ca trebuie sa iti schimbi comportamentul 100% doar ca sa te poti integra in grup, trebuie doar sa scoti mai mult la iveala acea latura a caracterului tau care crezi ca poate fii acceptata de cei cu care lucrezi.

Este bine sa fii original sau cel putin sa lasi aceasta impresie.

In ceea ce privest munca la birou exista o serie de aspecte care tin de educatie si bun simt. Aceste lucruri te pot ridica in ochii colegilor sau pot reprezenta un punct in minus in cazul in care o dai in bara.

De obicei fiecare institutie are regulile ei, mai mult sau mai putin respectate dar care ofera superiorilor ocazia sa faca o diferenta clara intre angajati. Daca vrei sa te numeri printre angajatii apreciati de sefi si de colegi, noi te ajutam cu cateva sfaturi:

- Daca esti fumator si in incaperea in care lucrezi nu se fumeaza, ar fi bine sa nu fii primul care aprinde o tigara in acea incapere. Poate printre colegii tai se numara si persoane care nu au acest obicei si cu siguranta nu le-ar face placere sa devina fumatori pasivi. Daca acest lucru nu te face sa renunti definitiv, cauta un loc special amenajat in care sa nu deranjezi pe nimeni.

- Nu incerca sa iesi in evidenta daca nu ai motiv. Sunt persoane carora pur si simplu le place sa fie in centrul atentiei si ar face orice sa le reuseasca cat mai bine. Daca te numeri printre aceste persoane ar fi bine sa renunti. Sunt putini oamenii care apreciaza mandria si detesta modestia. Cel mai bine este sa-i lasi pe altii sa te aprecieze, nu sa le impui acest lucru. Daca vei fi in centrul atentiei ar fi bine sa fii din cauza unor rezultate bune la locul de munca, nu a vestimentatiei, comportamentului neadecvat etc.

- Nu te ferii de responsabilitati! daca iti asumi o responsabilitate o sa ai doar de castigat (in cazul in care iti indeplinesti sarcina asa cum trebuie). Multe persoane evita sa preia o sarcina iar acest lucru este cu siguranta un dezavantaj. Ferindu-te de responsapilitati dai dovada de incapabilitate si nu o sa poti avansa cu succes. Daca ti-e teama sa nu gresesti, poti sa incepi cu lucruri mai usoare,astfel chiar daca vei gresi, nu va fii o mare problema.

Daca ti se ofera o responsabilitate si nu te consideri in masura sa o indeplinesti ai doua variante: iti convingi seful ca nu poti face lucrul respectiv din X motiv sau ai de invatat, te documentezi si astfel vei da dovada de constinciozitate. Preferabil este sa alegi ultima varianta.

- Ia decizii corecte!

Cand iei o decizie importanta e bina sa o analizezi din toate punctele de vedere,asta nu inseamna ca trebuie sa faci o analiza exagerata care nu va face altceva decat sa te dezorienteze si mai mult.


In general este foarte important sa iti respecti comunitetea in care lucrezi si sa iei de fiecare data deciziile cele mai bune pentru tine si cei din jurul tau.

Cum ma pregatesc pentru interviu

Tuturor ne place sa primim un telefon prin cere sa fim chemati la un interviu.

Pregatirile pentru interviu ar trebui sa inceapa cu cateva zile inainte de a te prezenta in fata angajatorului.


Ce trebuie sa faci inainte de interviu?

Asigura-te ca hainele cu care vei merge la interviu au un aspect impecabil pentru a face o buna impresie. Ultimul lucru de care trebuie sa-ti faci griji in noaptea de dinainte de interviu este costumatia; aceasta o vei pune la punct din timp.

In cazul in care ploua, asigura-te ca ai o umbrela de culoare sobra, lucru valabil pentru toate accesoriile pe care le vei folosi.

Nu-ti uita CVul!

Fa mai multe copii ale CVului. Ia-ti la tine mai multe exemplare decat ai nevoie, e bine sa ai pentru orice eventualitate.

Pune copiile intr-o mapa in care sa fie protejate.

Asigura-te ca ti-ai pus in geanta tot ce ai nevoie: ceva de scris, un carnetel de notite, actul de identitate si tot ce crezi ca iti poate fi necesar.

Unele persoane se descurca mai bine cand trec de mai multe ori prin situatii asmanatoare; de aceea participarea la un interviu nu-ti poate aduce decat avantaje.

Pentru a-ti fi mai usor poti repeta acasa. Imagineaza-ti ce intrebari ai pune daca ai fi in locul angajatorului si sa le gasesti un raspuns.

Fa-ti temele!

Ultimele zile inainte de interviu incearca sa-ti aduni cunostintele si de ce nu sa le aprofundezi. O mica recapitulare te poate ajuta foarte mult.

Atitudinea face totul, asa ca incearca sa fii cat mai original si sa-ti etalezi toate calitatile.


Timpul si efortul pe care le-ai investit in crearea CVului si a scrisorii de intentie au avut in sfarsit rezultatul mult asteptat. Compania la care iti doresti sa ocupi un post a facut un pas important, te-a contactat pentru a te prezenta la interviu.


Ce ramane de facut?

Incearca sa afli cat mai multe despre potentialul angajator si compania respectiva. Acest lucru va face o impresie buna in cazul in care vei avea ocazia sa faci cunoscute aceste informatii. Nu lasa impresia ca ai insistat foarte mult pe retinerea informatiilor legate de companie, nu e bine sa exagerezi.

Asteapta-te la neasteptat.

Pe parcursul unui interviu ti se pot pune tot felul de intrebari care pot parea chiar penibile. Ai grija ce raspuns vei da, cu siguranta angajatorul urmareste sa descopere un anumit aspect al personalitatii tale.

Punctualitatea, seriozitatea si spiritul de observatie au un rol important in crearea unei reputatii profesionale.

Micile calitati pe care nu obisnuiesti sa le evidentiezi in mod normal, e momentul sa profiti de ele. Tot ce nu apare in CV si crezi ca reprezinta un avantaj pentru tine scoate-le la iveala cat mai discret fara sa lasi impresia ca te consideri o persoana a tot stiutoare. Acest gen de comportament nu este intotdeauna pe placul angajatorului deoarece nimeni nu este perfect si cu siguranta daca vei fi acceptat vei avea multe de invatat.

Subliniaza faptul ca esti dispus sa inveti, sa te integrezi in companie si sa evoluezi.

luni, 19 mai 2008

Cum sa previi stresul la serviciu?

Stresul si oboseala profesionala, numite si bolile secolului, sunt cele mai grave disfunctionalitati care apar in munca la birou.

In prezent tot mai multe persoane se plang ca sufera de stres. Putem spune ca stresul este cea mai raspandita "boala" a zilelor noastre. De aceea acest subiect este tot mai mediatizat. Cercetatorii sustin ca stresul poate fii vindecat cu un regim de viata echilibrat si variat. In general persoanele care sufera de stres sunt din mediul urban. De ce? Pentru ca in mediul urban majoritatea locurilor de munca necesita activitate la birou si un efort intelectual ridicat.

Simptomele fizice ale stresului: In general, stresul isi face simtita prezenta si fizic, nu numai psihic. Palpitatiile, problemele digestive, insomniile, dificultatile de respiratie, starile accentuate de oboseala, toate acestea pot fi cauze ale stresului.

Simptomele psihice ale stresului pot fi mult mai grave, se poate ajunge chiar la o depresie severa. Cele mai intalnite simptome sunt: anxietate, atacuri de panica, pesimism, insatisfactie etc.

Din fericire exista o multime de posibilitati prin care poti scapa de stres si iti poti relua obiceiurile pe care inainte le iubeai.

Iata cateva modalitati prin care poti combate stresul:

- Incearca sa te gandesti si la tine. Daca spui "nu" unei persoane, asta nu inseamna ca esti lipsit de respect. Accepta orice fel de provocare numai daca te simti capabil sa o duci la bun sfarsit fara sa te solicite prea mult.
- Fa-ti un program bine calculat in care sa ai timp si pentru tine. Chiar daca suna putin egoist, este bine sa ai timp si pentru tine. Pentru a-ti fi mai usor sa-ti organizezi timpul, planifica-ti activitatile zilnice in functie de importanta lor.
- La 2-3 ore de activitate ia si o pauza in care sa te relaxezi, meriti.
- Nu mai face tot felul de servicii altora daca nu esti cel putin apreciat. Renunta sa faci astfel de lucruri pentu a-i multumi pe altii, probabil ei nu ti-ar intinde o mana de ajutor daca ai avea nevoie.
- Daca nu ai activitati suficiente,cauta-ti! Poti fii stresat si din cauza lipsei de activitate. Tu stii cel mai bine cat iti doresti sa fii de solicitat.
- Petrece-ti timp si cu familia. Atmosfera calduroasa din familie iti poate incarca bateriile pentru o noua zi de munca.
- Fa-ti singur cadouri, rasfata-te, stii ce-ti place si fa-ti timp pentru hobyurile tale.
- Iesi in aer liber cat mai des, iti da pofta de viata si te energizeaza.

Important este ca acest flagel care ne afecteaza pe toti mai devreme sau mai tarziu poate fi tinut sub control. O alimentatie adecvata sezonului, activitatile recreative si odihna tin stresul la distanta.

duminică, 18 mai 2008

Cum sa-ti schimbi cariera

Foarte multe persoane isi doresc sa profeseze intr-un alt domeniu din X motive care pot fi mai mult sau mai putin intemeiate.

Marea majoritate a persoanelor aspira la mai mult, lucru absolut normal si firesc.

Cele mai des intalnite afirmatii pe care le auzim de la persoanele care vor sa-si schimbe jobul sunt:
- Muncesc prea mult si nu mai am timp de nimic.
- Am un salariu care nu mai imi permite sa duc o viata asa cum imi doresc.
- Am un program foarte plictisitor, nu sunt adeptul monotoniei.
- Nu ma inteleg cu sefii si colegii.
- Conditiile in care lucrez lasa de dorit.
- Nu sunt apreciat.
- Nu am nicio sansa sa fiu promovat.
- Pur si simplu imi doresc o schimbare.

Iar acestei liste se mai poate adauga o multime de alte noi pareri si impresii. Daca te regasesti in minim o situatie din cele de mai sus inseamna ca exista o problema in ceea ce priveste locul tau de munca.

Inainte de a lua o decizie sigura, analizeaza toate posibilitatile si alege-o pe cea care iti aduce cele mai multe beneficii.

Renuntarea la un loc de munca si cautarea altuia presupune timp, energie si multa bataie de cap,de aceea este bine sa-ti pui o serie de intrebari:

- Nu mai ma leaga nimic de meseria pe care o am acum?
- Imi va fi greu sa renunt?
- In ce directie ma voi orienta dupa ce voi face cunoscuta demisia?
- Imi voi gasi repede un loc de munca pe placul meu?
- Ma voi adapta la noul loc de munca, colegii, sefii ma vor accepta?

Daca acestor intrebari le poti da un raspuns fara sa te puna prea mult pe ganduri, inseamna ca ideea ta de a-ti schimba locul de munca este una potrivita situatiei in care te afli.

Ok, ok, decizia ai luat-o dar ce ramane de facut?

Recomandat este sa te gandesti bine ce iti doresi sa faci in viitor, inainte sa renunti la locul de munca. Daca vei lua o hotarare proasta in ceea ce priveste viitorul tau, tu vei avea cel mai mult de suferit, asa ca nu te grabi, ia in calcul toate posibilitatile.

Presupunem ca te-ai gandit in ce directie vrei sa pornesti asa ca acum poti sa te ocupi de procedurile specifice angajarii: stabilirea domeniului in care vrei sa lucrezi, gasirea unei companii care indeplineste toate criteriile stabilite de tine, crearea CVului, crearea scrisorii de intentie (numai daca ti se cere sau vrei in mod special sa o realizezi, nu este obligatoriu), depunerea CVului si daca este cazul prezentarea la interviu.

Daca ai trecut de toate aceste mici obstacole necesare pentru a te angaja, urmeaza un drum lung in care fiecare clipa conteaza.

Adaptarea in noul colectiv, cunoasterea de lucruri noi si evoluarea treptata sunt foarte importante pentru a-ti construi cariera la care visai de mult.

Sa-ti doresti mai mult este un lucru bun dar sa nu stii cand sa-ti doresti, poate fi o piedica in fata carierei tale.

Nu ai de ce sa te grabesti, acorda atentie fiecarui amanunt iar reusita va fi de partea ta, tu decizi alegerile pe care le faci, tu suporti consecintele sau te bucuri de ele.

sâmbătă, 17 mai 2008

Cum sa-ti alegi un job care sa ti se potriveasca

Job-ul pe care il ai trebuie sa se potriveasca cu personalitatea ta, sa te reprezinte si sa spuna multe despre tine. Daca esti in cautare de job si nu stii in ce domeniu iti doresti sa lucrezi, nu te grabi, gandeste-te bine la ce vei face in viitor si ia decizia care consideri ca te va duce spre viitorul pe care ti-l doresti.

Slujba nu trebuie privita doar ca pe o sursa de bunastare din punct de vedere financiar ci si ca pe o pasiune care trebuie intretinuta prin munca si aprofundare.

Un job care ti se potriveste te poate scoate pe primul loc in fata angajatorului.

De cele mai multe ori, o cariera se stabileste inca din anii copilariei, astfel individul respectiv poate urma cursuri de specialitate chiar in domeniul ales de el. Daca totusi nu ai studii legate de cariera pe care ti-o doresti, nu este o mare problema (asta in cazul in care nu este vorba despre medicina, drept,etc), in prezent sunt o multime de posibilitati de aprofundare a cunostintelor, prin care te poti axa pe un anumit domeniu, cel pe care ti-l doresti.

Pentru a fi sigur ca job-ul pe care ti-l doresti corespunde cu aptitudinile tale, informeaza-te cu privire la cunostintele de care ai nevoie pentru a profesa, acest lucru este foarte important pentru cariera ta.

O persoana cu o imaginatie bogata, careia ii place sa descopere lucruri noi, sa cunoasca oameni si sa colaboreze cu acestia, se poate orienta spre un job in jurnalism, relatii publce, arhitectura si multe alte domenii care presupun activitati care solicita psihicul, da posibilitatea interactionarii cu oamenii si dezvolta creativitatea. Pentru un job de genul acesta ai nevoie de energie, simt al raspunderii dezvoltat si o buna stapanire de sine.

Daca iti place sa fii mereu in centrul atentiei, sa dai ordine si sa fii respectat, inseamna ca iti doresti un post de conducere. Aici apare o mica problema: este foarte greu sa ajungi sus din prima; dar cu rabdare si multa munca poti realiza acest lucru si iti poti indeplini visul.

Toate job-urile sunt solicitante din punct de vedere psihic insa unele pot sa apeleze mai mult la resursele fizice. Desi acest gen de job nu este foarte cautat, nu inseamna ca nu poate fi facut cu pasiune. In general persoanele din mediul rural apeleaza la meserii de acest gen. Din pacate majoritatea aleg sa faca asta doar de nevoie, nu din dragoste pentru acea meserie. Acest lucru nu duce intotdeauna la rezultate foarte bune pe plan profesional.

Fii realist in ceea ce priveste aptitudinile tale, nu este suficient sa cunosti un domeniu doar dupa datele esentiale, acestea trebuiesc aprofundate pentru a avea rezultatele asteptate de tine si de angajator.


Pentru o cariera de succes in care tot ce faci sa te motiveze si sa-ti faca placere, ai nevoie de un singur lucru: pasiune.

Buna ziua! Sunt noul dumneavoastra angajat!

Chiar daca ai experienta sau nu, daca esti proaspat absolvent sau o persoana cu scoala vietii, gandul ca va trebui sa iesi in fata noilor colegi pentru a te prezinti, iti cam da fiori. Prima zi este foarte importanta pentru viitorul tau in cadrul companiei respective. Incearca sa faci o impresie buna chiar daca emotiile iti dau tarcoale si te fac sa te porti nu tocmai original.

Daca nu-ti cunosti noii colegi si nu esti prezentat oficial, ia-ti inima in dinti si prezinta-te, vei da dovada de prietenie si educatie. Un punct in plus pentru prima impresie. In cazul in care nu esti familiarizat cu cladirea/locul in care vei lucra, roaga-ti seful sau un coleg sa te insoteasca si sa-ti prezinte birourile/locurile cu care vei avea legatura. Este perfect normal sa fii retinut in discutiile cu sefii sau colegii, esti la inceput de drum, insa acest lucru trebuie sa fie inlaturat odata cu trecerea timpului. Probabil nu vei stii ce ai de facut, acesta nu este un motiv sa te uiti pe pereti pana va veni cineva sa-ti zica ce sa faci. Implica-te, intreaba,interactioneaza cu colegii, te va ajuta sa fii vazut bine inca din prima zi.

Fii ordonat, nu te uita la colegii tai care isi lasa lucrurile in dezordine, nu trebuie sa ii imiti din toate punctele de vedere, copiaza doar lucrurile bune si fa totul ca la carte, sau cel putin poti sa incerci.

Nu trebuie sa te simti insultat daca seful sau colegii tai vor sa iti arate lucruri noi, fii receptiv si tine cont de parerile lor. Pentru inceput ai multe de invatat, indiferent de pregatirea pe care o ai, fiecare companie are stilul sau de lucru, iar tu trebuie sa te adaptezi.

Angajatorii nu cauta persoane dezinteresate care amana o sarcina de pe o zi pe alta, asa ca daca ai ceva de facut, fa cand ti se cere, nu cand esti plictisit si din lipsa de ocupatie iti indeplinesti misiunea .

Crezi ca ai trecut cu succes testul primei zile in cadrul noului tau job?

Daca da, tine-o tot asa, ai pornit cu dreptul, continua sa te implici si cu siguranta vei avea o cariera de succes. Daca te-ai cam dezamagit nu-ti pierde curajul, toti colegii tai au trecut prin aceeasi experienta si te vor intelege. Mai ai timp sa indrepti gresala facuta.

Concluzia o putem trage cu totii: daca vrei sa fii respectat de colegi si de sef, porneste cu dreptul, castiga-ti respectul oferind respect si fii receptiv si deschis la orice sugestie.

vineri, 16 mai 2008

Vrei sa fii sef? Mai gandeste-te!

Febra locurilor de munca este in continua crestere. Tot mai multe persoane isi doresc sa aiba o viata independenta in care sa nu depinda de nimeni. Am zis bine „sa nu depinda de nimeni” deoarece in ultimul timp din ce in ce mai multe persoane se gandesc sa isi deschida propria afacere. Ne confruntam cu un fenomen social ciudat dar din punct de vedere al firii omenesti este perfect normal: toti ne dorim sa fim sefi, sa fim respectat, sa ni se ceara pareri si toata lumea sa fie la picioarele noastre. Pana aici nimic ciudat, fiecare isi doreste ce e mai bun pentru el, dar apare o intrebare: daca eu sunt sef, atunci cine imi este subaltern? Probabil este o intrebare care nu duce la o idee clara daca nu aducem si argumente.

Un sef, automat are nevoie si de subalterni, de angajati care sa se ocupe de sarcinile date de acesta, care sa asigure functionarea in regula a companiei si sa-i dea sefului o stare de liniste. Un lucru firesc din care nu rezulta nici o idee iesita din comun. Ce este ciudat si ingrijorator este faptul ca tot mai multe persoane isi doresc propria afacere. Nu este o gresala daca iti doresti sa evoluezi, sa primesti mai mult de la viata, gresit este daca nu stii cum sa faci toate aceste lucruri.

Nu este o rusine sa lucrezi in cadrul unei companii, in agricultura, constructii, functionar public etc.

Fiecare meserie are rostul ei si poate ajuta la o evolutie treptata a persoanei care o stapaneste, o evolutie treptata, sigura si bine inteles meritata.

Cheia este sa faci toate lucrurile la timpul lor, sa urmezi un curs firesc si sa nu incerci sa te ridici daca nu meriti, o vei da in bara.

Intotdeauna superiorul a fost cel care a organizat activitatile companiei, a raspuns de problemele care au aparut in cadrul acesteia si asta nu-i putin, e nevoie de multa pregatire si pe langa asta o sumedenie de calitati.

Nu incercam sa descurajam dorinta celui care citeste sa-si deschida propria afacere, intentia noastra este departe de acest lucru. Vrem doar sa va creati o viziune realista asupra a tot ce inseamna sa ai in raspundere propria viata si mai mult decat atat, vietile, mai bine zis carierele altora. Indiferent daca esti sef, subaltern, liber profesionist, important este sa inveti sa nu-i desconsideri pe cei din jurul tau si sa inveti sa-i apreciezi, astfel vei fii apreciat la randul tau.

joi, 15 mai 2008

Famile sau cariera

Familia reprezinta un punct de pornire in viata, acolo faci primii pasi, iti dezvolti un vocabular mai mult sau mai putin bogat, primesti o educatie si toate acestea iti vor fi de folos in viitor. Toate s-au intamplat in copilarie insa va veni momentul cand vei avea propria familie si va trebui sa ii asiguri buna starea. Poate chiar stii despre ce e vorba si ai fost pus in situatia in care sa te intrebi: “Familie sau cariera?” Iata o intrebare grea al carei raspuns este si mai greu de dat. Depinde de fiecare persoana, de valorile pe care le are si importanta pe care o ofera familiei si carierei.

In mod normal familia ocupa un loc principal in viata unei persoane si de cele mai multe ori nu se pune problema renuntarii la familie in avantajul carierei. Poate de multe ori ti-ai dorit sa-ti petreci mai mult timp cu familia, sa imparti toate momentele cu cei dragi dar din pacate cariera a fost cea care te-a impiedicat sa faci aceste lucruri. Chiar daca este o piedica in fata timpului tau liber, cariera este foarte importanta.

Cheia este sa inveti sa pastrezi un echilibru intre cele doua si sa-ti imparti timpul cum crezi ca este de cuviinta. Astfel nu vei fi nevoit sa renunti nici la cariera, nici la familie. Inainte de a-ti incepe cariera sau de a-ti intemeia o familie, stabileste-ti prioritatile, cat timp vrei sa aloci fiecareia si incearca sa respecti durata de timp propusa de tine. Daca vom lua in parte fiecare din cele doua componente ale vietii tale probabil vom ajunge la o concluzie clara.

Imagineaza-ti ca ai o cariera infloritoare, un salariu care iti ofera multe posibilitati, relatia ta cu colegii si seful este mai mult decat ok, si totusi simti ca nu esti o persoana implinita. Oare ce-ti lipseste? Pentru cine muncesti? Sunt suficiente toate acestea? Ei bine nu! Sunt persoane care prefera o viata solitara, independenta, insa acest sentiment dispare de cele mai multe ori. Probabil ai avut momente cand ai simtit ca vrei sa imparti bucuriile si tristetile cu cineva, de aceea, familia este foarte importanta.

Cariera iti ofera incredere in tine, iti asigura o situatie financiara buna, te face respectat si apreciat. Daca incerci sa te concentrezi numai asupra familiei si sa lasi cariera de-o parte, poate fi o gresala imensa. Nu uita ca o familie trebuie intretinuta si financiar.

De cele mai multe ori femeile renunta la cariera si se dedica 100% familiei. Nu suntem in masura sa judecam aceste decizii, fiecare persoana isi organizeaza activitatile in functie de necesitati.

Evita sa fii pus in situatia de a alege, daca vei putea sa te imparti intre familie si cariera vei avea de castigat.

miercuri, 14 mai 2008

Ce tinuta sa adopti la serviciu

Lasand de-o parte aptitudinile necesare pentru a avea un job, amintim un aspect important care te poate ridica sau cobora in cadrul companiei.

In functie de mediul in care lucrezi trebuie sa te adaptezi la cerintele jobului respectiv si sa te ridici la nivelul colegilor tai.

O mare parte dintre angajatori se plang de tinutele indecente sau inadecvate cu care angajatii se prezinta la locul de munca. Sa ai o tinuta decenta si corespunzatoare nu inseamna doar o vestimentatie adecvata. Atitudinea pe care o ai trebuie sa fie in stransa legatura cu aspectul. Daca te duci imbracat decent la serviciu, indiferent de conditiivei da dovada de respect pentru tine si pentru cei din jurul tau. Principalul model pe care este bine sa-l urmezi este seful tau. Daca adopta o tinuta sport nu-ti fie teama sa porti ceva asemanator. Daca este genul de persoana care nu renunta niciodata la tinuta eleganta, ai face bine sa-l urmezi.

Daca esti angajat nou intereseaza-te daca exista anumite reguli in ceea ce priveste vestimentatia. Multe companii isi impun propriul stil in ceea ce priveste costumatia angajatilor. De aceea este bine sa fii informat, altfel risti sa ai surprize. Alege haine care sa nu atraga atentia in mod deosebit.

In cazul barbatilor combinatiile nu pot fi foarte deranjante, insa femeile trebuie sa acorde atentie fiecarui detaliu.

Cand sa apelezi la tinute elegante:

- Evenimente speciale. Petreceri, aniversari, sarbatori,orice eveniment special din cadrul companiei necesita o costumatie speciala, de cele mai multe ori eleganta (asta in cazul in care nu este vorba despre un eveniment mai special cum ar fii balul mascat)

- Sedintele importante la care participa un numar mare da angajati au o mare importanta pentru crearea unei imagini. O tinuta office este de bun augur si iti creaza o imagine adecvata care cu siguranta va da bine in fata colegilor si a sefilor.

In ceea ce priveste munca la birou, sunt recomandate culorile care nu atrag atentia in mod deosebit. Preferabil este sa pastrati hainele de culoare neagra pentru evenimente speciale care cer o tinuta eleganta.

Indiferent de ce culoare alegi, ce haine porti, foarte important este sa iti completezi aspectul cu o atitudine corespunzatoare.

marți, 13 mai 2008

Cum sa faci fata criticilor

Nu de putine ori angajatii se vaita de atitudinea pe care o au sefii si colegii fata de ei. Pe parcursul dezvoltarii unei cariere pot aparea tot felul de probleme legate de felul in care iti desfasori activitatea.

Indiferent din ce directie vin criticile, receptorul poate reactiona in mai multe feluri:

- Persoana care incearca sa evite critica celui de langa el, de cele mai multe ori are tendinta de a schimba subiectul sau de a fugii pur si simplu de discutie. Aceasta reactie nu il va scapa de critica, se poate confrunta cu observatii mai dure.

- Refuzarea oricarei critici se numeste negare. Reactiile de acest gen le au persoanele care chiar daca merita sa fie criticate, refuza sa accepte. Pur si simplu in viziunea lor nu sunt vinovate.

- Intoarcerea criticii este o reactie de furie a celui care este criticat. De cele mai multe ori individul respectiv incearca sa intoarca vina impotriva celui care il acuza.

- Acceptarea criticii este atunci cand vinovatul sau presupusul vinovat accepta toate invinuirile care ii sunt aduse si nu face nimic pentru a scapa de vorbele grele aduse la adresa lui.

- Cel care accepta situatia si isi cere scuze, incercand sa remedieze gresala are un comportament rational.

Chiar daca sunt situatii in care critica apare fara sa existe un motiv intemeiat este bine sa tii cont de observatiile celor din jurul tau si sa iei masuri pentru a-ti indrepta greselile.

Invata sa fii imun emotional in ceea ce priveste critica. Decat sa te enervezi mai bine tine cont de ce ai facut si nu mai repeta gresala. Toate observatiile pe care le-ai primit , transforma-le in teme si invata din greseli.

Persoanele care te critica nu intentioneaza intotdeauna sa te faca sa te simti incapabil. In general seful este cel care critica. Daca ti se intampla poti sa primesti tot ce-ti zice ca pe o fapta buna, inseamna ca este atent la evolutia ta si asteapta mai mjult de la tine, deci te considera capabil.

Daca vei invata sa valorifici criticile cu timpul poti deveni un angajat model in timp ce altii care s-au aflat in aceeasi situatie dar nu au stiut sa-si stapaneasca emotiile sunt desconsiderati de superiori.

Invata sa accepti sfaturile celor din jurul tau si sa le pui in practica fara sa dai dovada de incapatanare.

luni, 12 mai 2008

Competitie sau prietenie?

De cate ori ai fost pus in situatii din care singura iesire parea sa fie una nu tocmai crestina?

Cu siguranta ti s-a intamplat de mai multe ori si probabil ai ales varianta cea mai buna sau din potriva ai recurs la solutii disperate care nu te-au facut doar pe tine sa suferi ci si pe cei din jurul tau.

In ultimul timp lumea pare sa aprecieze mai mult persoanele care fac orice pentru a ajunge acolo unde isi doresc si toate acestea fara sa tina cont de consecinte. Oare acest gen de persoane trebuiesc apreciate? Depinde din ce punct de vedere privim situatia.

Este perfect normal ca o persoana sa lupte pentru bunastarea sa, dar este corect sa o obtina facandu-i pe altii sa piarda? Putem pune o multime de intrebari de genul acesta si raspunsul va veni in functie de persoana. Odata ajunsi la un anumit nivel in cariera nu ar trebui sa mai existe dorianta de ai face pe altii sa inevolueze. Toate activitatile pe care le avem pot aduce beneficii pentru noi si insatisfactii pentru cei din jurul nostru. Daca nu faci acest lucru intentionat, cu siguranta poti gasi o cale de mijloc care sa-ti ofere posibilitatea sa fii multumit de tine insuti si sa nu afecteze intr-un mod negativ pe cei din jurul tau.

Competitia stimuleaza capacitatea unei persoane de a-si indeplini sarcinile dar trebuie sa fie o competitie corecta care sa nu aiba ca obiectiv eliminarea adversarului. Angajatii sunt intr-o continua competitie dar rezultatul indiferent de partea cui este, trebuie respectat.

Cum procedezi daca un coleg de-al tau a fost avansat si tu consideri ca trebuia sa fii in locul lui?

Aceasta problema este intalnita destul de des iar cauza este lipsa de realism cu care sunt privite lucrurile.

Colegul care a fost promovat are cu siguranta o pregatire mai buna sau cel putin experienta in domeniu, in caz contrar seful nu ar fi aprobat avansarea sa. Deci nu ai altceva de facut decat sa accepti situatia si sa lupti in continuare, lucrurile se pot schimba.

Nu incerca sa iesi pe primul loc daca nu meriti, mai devreme sau mai tarziu vor aparea si consecinte.

Daca vei stii cum sa avansezi treptat si nu vei juca dupa reguli incorecte vei fi apreciat. Respectul fata de colegi inseamna respect fata de tine, tu alegi.

duminică, 11 mai 2008

Cladeste-ti cariera cum vrei, nu cum poti?

Daca te numeri printre persoaele care isi doesc o cariera invidiata de altii, nu trebuie decat sa ti-o cladesti cu pasiune. Multi dintre noi lasam lucrurile sa vina de la sine si nu venim cu imbunatatiri in ceea ce priveste evolutia carierei profesionale. O inaintare treptata si lenta pe drumul care duce spre cariera ideala iti va aduce cu siguranta o multime de avantaje.

Crezi ca daca ai avea ocazia sa evoluezi intr-un timp foarte scurt ai reusi sa acumulezi si informatiile de care ai nevoie pentru a desfasura o activitate corespunzatoare? In acest caz probabil ar trebui sa fii 100% dedicat carierei tale. Lucru care iti poate rapi timpul pe care de obicei il aloci altor activitati.

Nu te stradui sa faci lucruri iesite din comun daca nu este cazul. Risti sa te agiti prea mult si in final sa fii dezamagit de rezultatele pantru care ai muncit foarte mult dar nu au fost apreciate de superiori.

Gaseste un echilibru intre toate activitatile pe care le ai si organizeaza-ti un program echilibrat care sa cuprinda toate lucrurile importante care iti doresti sa le faci. O cariera cu o fundatie puternica va avea un viitor lung si presarat cu succes si implinire pe plan profesional dar si personal. Lipsa de interes nu poate duce la o cariera reusita, poate doar la un simplu job care nu-ti va oferi satisfactii pe toate planurile.

Poate de multe ori te-ai gandit ce trebuie sa faci pentru a avea o cariera de succes si de fiecare data nu ai ajuns la o concluzie satisfacatoare.

Noi credem ca nu exista o reteta perfecta care sa-ti asigure succesul profesional fara sa mai aduci unele modificari.. Cheia reusitei o reprezinta interesul pe care il acorzi carierei si dorinta de cunoastere pe care o ai, bineinteles legat de domeniul in care lucrezi. Este foarte important sa-ti iubesti meseria, ceea ce faci sa faci cu placere, cu pasiune, cu intentia si dorinta de a-ti face meseria din ce in ce mai bine.

Cariera reprezinta mult mai mult decat dorinta de a avea o situatie materiala buna asa ca lasa materialismul de-o parte si concentreaza-te mai mult asupra cunostintelor.

Cum spuneam mai devreme, nu exista o reteta care sa ofere succesul deplin in cariera, totul depinde numai de tine si de seriozitatea cu care tratezi lucrurile.

sâmbătă, 10 mai 2008

TIMPUL..inamic sau prieten?

De cate ori ai renuntat la anumite lucruri pe care iti doreai sa le faci, in favoarea altora pe care erai nevoit sa le duci la bun sfarsit? Probabil de foarte multe ori, iar cel mai ingrijorator lucru este ca dam vina pe factori care nu pot fi schimbati, timp, vreme etc.

Cine crezi ca este responsabil pentru programul incarcat pe care il ai? Tu? Cei care iti ofera tot felul de sarcini? Timpul? Eu cred ca timpul poate fii planificat astfel incat sa putem face fata oricarei provocari fara sa renuntam la activitatile care ne fac placere.

De ce sa dam vina pe timp si sa nu realizam ca raspunsul sau solutionarea problemelor se afla la noi?

Ingrijorator este faptul ca scoatem din programul zilnic obiceiuri care nu trebuie sa lipseasca pe parcursul zilei. Am auzit de foarte multe ori spunandu-se: „Nu am avut timp sa mananc” „Nu am avut timp sa dorm” etc. Si cine este vinovat? Timpul? Nu! Cred ca putem inlocui foarte simplu „Nu am avut timp...” cu ”Nu am vrut sa...”, este o exprimare mult mai corecta dar care ne dezavantajeaza, poate de aceea nu o folosim prea des.

Pentru a nu mai avea probleme in ceea ce priveste lipsa de timp iti vom da cateva sfaturi care te vor ajuta sa inveti cum sa transformi timpul din inamic in prieten:

- Organizeaza-ti timpul in functie de activitatile pe care trebuie sa le faci. Aloca fiecareia perioada de timp necesara si respect-o.

- Nu iti propune sa faci prea multe lucruri intr-o zi daca nu ai timp, nu vei reusi decat sa le incurci si nimic nu va iesi asa cum trebuie.

- Nu lasa pe maine ce poti face azi. Daca ai timp liber si ceva probleme de rezolvat, nu le amana. Rezolva-le acum, maine pot aparea altele si astfel programul tau va avea de suferit.

- Scoate in prim plan activitatiile care necesita solutionare rapida. Pentru celelalte iti poti face timp mai tarziu, nu le neglija nici pe acestea.

- Fa-ti un program de odihna bine stabilit. Iti va fi mai usor sa iti duci la bun sfarsit activitatile.

- Invata sa refuzi politicos. Daca ti se da o sarcina p care nu poti sa o indeplinesti, nu ti-o asuma doar de dragul persoanei care ti-a dat-o. Vei fii mai apreciat daca refuzi de la inceput decat daca iti vei asuma rezolvarea sarcinii si nu o vei duce la bun sfarsit.

- Scoate din programul tau zilnic tot ce te poate deranja. Astfel te vei putea concentra mai usor asupra muncii pe care o prestezi.

- Ia si pauze. De multe ori avem tendinta de a lucra incontinuu pentru a face fata solicitarilor. Pentru moment poate ne ajuta dar cu timpul, oboseala acumulata ne va incetini activitatea.

Daca acordam mai multa atentie programului ne vom bucura de mai mult timp pentru noi si cei dragi noua.

vineri, 9 mai 2008

Ce relatii sa dezvolti la locul de munca?

In functie de mediul in care iti desfasori activitatea poti sa fii mai mult sau mai putin cunoscut in compania in care lucrezi. In general acest lucru depinde de comportamentul si metoda de abordare care iti sunt caracteristice. Nu in toate cazurile relatiile de la birou sunt asa cum ar trebui, adica colaborarea dintre colegi nu duce la rezultate pozitive pentru companie. De multe ori angajatorii sunt pusi in situatia in care sunt nevoiti sa renunte la anumiti angajati pentru a exista o mai buna cooperare intre angajati.

Recomandat este sa se dezvolte relatii doar de colegialitate. Acest lucru poate asigura o cooperare buna si un risc mai mic de aparitie a unor conflicte care nu sunt bine venite in companie.

In ce consta o relatie de colegialtate?

Acest tip de relatii nu au nicio legatura cu viata personala a indivizilor respectivi. Singurele lucruri pe care colegii le au in comun sunt problemele aparute la locul de munca si solutionarea lor. Avantajul este ca angajatii se pot concentra mai bine asupra sarcinilor pe care le au si pe parcursul derularii programului de munca sunt axati doar pe o buna colaborare.

Sunt cazuri in care colegii de serviciu leaga adevarate prieteni. Nu este un lucru rau insa trebuie sa se tina cont de faptul ca seful apreciaza rezultatele, nu relatiile dintre angajati.

Crearea unui cuplu si mentinerea lui in cazul in care cei doi sunt colegi de munca poate suferii din cauza acestui lucru.

Toate realizarile celor implicati in relatia respectiva vor fii puse pe seama intelegerii dintre cei doi sau dimpotriva, insuccesele vor fii cauze ale unor presupuse discutii sau conflicte intre cei doi.

Unele companii au proporia politica prin care relatiile in cadrul acestora sunt interzise. Probabil este o masura putin cam drastica daca ne gandim ca vorbim despre persoane mature si nu despre adolescenti. Drastica sau nu, aceasta decizie este benefica pentru dezvoltarea companiei si pentru o buna colaborare intre colegi.

La urma urmei cel mai mult conteaza sa iti indeplinesti cu succes fiecare sarcina si sa inveti sa-ti privesti colegii ca pe niste prieteni cu care impartasesti problemele, satisfactiile si dezamagirile de la locul de munca.

joi, 8 mai 2008

Daca vrei, poti!

O persoana care spune „nu pot” este catalogata ca fiind o persoana fara vointa, delasatoare. Oare putem sustine cu tarie ca acest lucru este adevarat? Personal cred ca nu totul depinde doar de vointa.

Pentru a nu mai folosii expresia „nu pot” trebuie sa avem si o multime de informatii, asta in functie de sarcina pe care o avem. Ca sa ma pot face inteleasa pot spune ca „daca vrei poti” este adevarata din punctul meu de vedere in proportie de aproximativ 98%. Probabil va intrebati unde au ramas cei 2%...ei bine, consider ca o mica parte depinde si de alti factori.

Sunt situatii cand ni se ofera o singura sansa si chiar daca o valorificam la maxim putem sa o dam in bara. Nu putem sa fim fruntasi in toate situatiile si totusi unii vin si ne zic: „Daca iti doreai...reuseai!”. Oare este o atitudine corecta fata de cel care tocmai a pierdut o ocazie unica? Cu siguranta acest gen de “critica” nu ajuta la remedierea situatiei.

Nu putem scapa de toate obstacolele dar cu siguranta putem imbunatatii evolutia noastra, prin munca si vointa. Astfel nu mai riscam sa intampinam tot felul de probleme referitoare la lipsa de pregatire.

Visele mele se implinesc cand bat din palme sau cand clipesc” , frumoase cuvinte dar din pacate de cele mai multe ori realitatea nu e tocmai asta. Si totusi asta nu inseamna ca nu trebuie sa facem tot posibilul pentru a ne indeplinii visele, conteaza foarte mult atitudinea pe care o avem si felul in care abordam fiecare obstacol care ne iese in cale.

In concluzie pot spune ca “nu pot” face parte din vietile noastre. Cat de des il folosim depinde 95% de noi, 3% de cei din jurul nostru, si 2% de situatia care ne este prezentata. Noi avem controlul deci aproape orice vis poate fi realizat.

miercuri, 7 mai 2008

Prima zi, prima impresie

De foarte multe ori se intampla ca noii angajati sa fie dezamagiti de prima zi la noul job. Acest lucru poate afecta chiar viitorul persoanei respective in companie. Prima impresie este importanta atat pentru sef cat si pentru angajat. Compania trebuie sa ofere noului angajat un mediu prietenos si sa il puna la curent cu „legile” firmei, iar angajatului ii ramane sarcina sa lase o impresie buna prin comportament, atitudine, cunostiinte etc.

In prima zi vei avea ocazia sa iti cunosti colegii, moment foarte important pentru tine si evolutia ta in companie.

Pentru a face o impresie buna inca din prima zi este bine sa tii cont de cateva lucruri, aparent nesemnificative, dar adunate, au o importanta deosebita:

- Fii realist in ceea ce priveste comportamentul colegilor si al sefilor fata de tine. Nu te astepta sa intalnesti persoane care te vor ridica in slavi inca din prima zi si tot ce faci tu este un model pentru ei, dimpotriva, tu trebuie sa te regasesti in locul celor scrise mai sus. Chiar daca nu te vei simti prea util inca din primele zile, cu timpul te vei adapta si te vei ridica la nivelul colegilor.

- Incearca sa faci ce fac si colegii tai. Nu trebuie sa iesi din tipare sau sa tii neaparat sa impresionezi, mai bine invata sa „cresti” incet dar sigur. Astfel nu vei risca sa o dai in bara si vei trece prin toate etapele necesare cunoasterii meseriei pe care o prestezi.

- Adapteaza-te. Vrei nu vrei, colegii pe care i-ai cunoscut iti vor fii alaturi si impreuna veti alcatui o echipa care trebuie sa colaboreze pentru a da rezultatele asteptate de superiori. Chiar daca printre ei se mai afla si persoane care nu sunt pe placul tau, incearca sa ascunzi cat mai bine acest lucru, nu este bine sa-ti faci dusmani mai ales ca esti cel mai nou membru al echipei.

- Indeplineste-ti sarcinile cand trebuie. Nu este bine sa amani lucrurile, risti sa ramai cu treburile neterminate iar asta nu constituie un avantaj pentru tine. In schimb poti sa faci mai mult decat ti se cere, vei da dovada de dorinta de munca.

marți, 6 mai 2008

Reteta succesului

Toti incercam sa gasim un echilibu in ceea ce priveste succesul nostru pe plan profesional. Daca reusim sau nu, depinde doar de noi si de felul cum punem in practica sfaturile pe care le primim.

Pentru o reteta de succes avem nevoie de cateva ingrediente de baza:

- In primul rand o persoana trebuie sa aiba vointa, sa-si doreasca sa aiba succes. Fara vointa si dorinta de a inainta in cariera nu pot aparea rezultate bune.

- Cunostinte, pregatire. Daca nu le stapanesti este cam greu sa inaintezi cu succes dar nu imposibil, poti capata cunostinte si pe parcursul timpului insa pentru asta e nevoie de multa constiinciozitate si dorinta de cunoastere. Pentru a reusi ai nevoie de multe calitati pe care ti le poti insusi singur prin munca si interes.

- Imaginatia te ajuta sa-ti organizezi activitatile, sa vii cu lucruri noi si sa-i impresionezi pe cei din jurul tau.

- Rabdarea te va ajuta sa iti rezolvi problemele eficient.

- Dorinta de a muncii. Daca nu-ti doresti sa muncesti si nu-ti face placere, degeaba investesti alte lucruri. Ceea ce faci trebuie sa faci cu placere si sa te implici cu bucurie in fiecare activitate pe care o desfasori.

- Seriozitatea nu trebuie sa lipseasca. Da dovada de seriozitate si astfel vei capata increderea celor din jurul tau, pana la urma urmei acestia sunt cei care te pot face sa mergi mai departe si sa capeti respectul celor din jurul tau.

- Spiritul de observare, energia pe care o emani sunt foarte importante pentru cariera ta. Nu trebuie sa tratezi lucrurile cu indiferenta, chiar daca cei din jurul tau fac asta. Demonstreaza ca faci totul cu pasiune si tu vei fi singurul care va avea de castigat.

- Invata sa respecti si vei fi respectat! Este foarte important sa te porti cat mai disciplinat cu cei din jurul tau. Respectandu-i vei fii platit cu aceeasi moneda iar acest lucru iti va da incredere in tine si in ceea ce faci.

Pentru a-ti „condimenta” evolutia adauga un plus de energie, entuziasm si pune multa dragoste in tot ceea ce faci.

Nu pot spune ca exista o reteta perfecta care sa-ti asigure succesul garantat, probabil nimeni nu se poate lauda ca a descoperit aceasta cheie a succesului, dar daca dispui de toate calitatile enumerate mai sus, cu siguranta te poti lauda cu o cariera de invidiat.

Acestea fiind spuse, nu ramane decat sa incerci, poate chiar sa reusesti sa iti creezi propria reteta care sa-ti asigure succesul in cariera si pe plan profesional.

luni, 5 mai 2008

Esti student? Fii independent!

In S.U.A. s-a instalat de foarte mult timp "moda" job-urilor din timpul facultatii. Iata ca in prezent si in tara noastra acest lucru este tot mai des intalnit. Putem spune ca este un lucru imbucurator, tinerii nostri isi doresc sa fie independenti deci asteapta mai mult de la viata, nu doar sustinerea parintilor.

Un job in timpul facultatii nu-ti aduce doar sustinere financiara. Experienta acumulata va fi un avantaj dupa terminarea facultatii iar fostul student isi poate gasi mai usor un loc de munca in domeniul dorit.

Alte avantaje:

- nu vor mai aparea probleme de genul: "Ne pare rau dar angajam persoane cu minim un an experienta"

- vei putea sa te integrezi mai usor intr-un grup , stii deja ce presupune munca in echipa, ce trebuie sa faci si ce nu.

- poti face doua lucruri odata, studii si inceputul unei cariere. Vei avea mai multa incredere in tine.

Daca totusi ti se pare ca ai un program prea incarcat si ajungi in punctul in care sa fii pus in situatia sa alegi intre slujba si studii, iti recomandam sa alegi studiile, sunt mult mai importante.

Esti student si ai hotarat sa iti cauti loc de munca? Daca da, sigur te vei confrunta cu o problema: lipsa experientei poate fi o mica piedica in ceea ce priveste cautarile. Din fericire in prezent, numarul angajatorilor care selecteaza studenti pentru diferite posturi este din ce in ce mai mare. Acest lucru se datoreaza in primul rand tehnologiei moderne. Spre deosebire de persoanele trecute de 40 de ani, tinerii in varsta de aproximativ 20 de ani stapanesc mult mai bine partea de informatica, fara care in ziua de astazi nici o companie nu poate function la standarde europene.

Alt motiv pentru care angajatorii prefera tinerii este ca persoanele lipsite de experienta pot fii mai usor de "educat" decat cei care au in spate o activitate intensa.

Chiar daca domeniul in care vei lucra nu este cel pe care ti-l doresti, te poti multumi si cu atat. Nu uita ca daca vrei sa ajungi sus, trebuie sa pornesti de jos.

Avand in vedere ca esti student, probabil te gandesti ce ai putea sa treci in C.V.-ul tau. Simplu! poti sa treci toate activitatiile din timpul scolii. Ex: voluntariat, activitati extrascolare, olimpiade, concursuri de cultura generala, sportive (doar daca ai avut si rezultate bune) etc.

Daca doresti sa ai si o scrisoare de recomandare poti ruga un fost profesor din liceu sau din facultate sa te ajute.

Sa presupunem ca toate acestea au fost rezolvate si tocmai ai fost chemat la un interviu. Nu te lasa descurajat de faptul ca nu ai mai facut asta niciodata. Angajatorul te-a chemat cu un scop: sa afle daca esti persoana potrivita pentru un post in compania sa; asa ca tu ai un singur lucru de facut: o impresie cat mai buna.

Cele mai dorite meserii

In trecut principalele surse de venituri erau obtinute din agricultura, minerit, constructii etc. Cu timpul piata locurilor de munca a evoluat, si-a diversificat posibilitatile iar in prezent apar oferte in toate domeniile. Aceasta evolutie pe piata locurilor de munca se datoreaza cresterii bruste a economiei nationale dar si internationale. Din pacate locurile de munca prin intermediul carora oamenii isi castigau existenta au inceput sa fie date la o parte de muncitori datorita faptului ca presupun efort fizic sau anumite activitati neplacute.

In jurul anului 2000 a fost o perioada in care medicina si dreptul erau printre cele mai cautate domenii. Sunt meserii frumoase care necesita atentie si comunicare foarte buna. In prezent acestea au inceput sa-si piarda o mare parte din fani deoarece sunt foarte solicitante iar beneficiile nu se ridica la inaltimea asteptarilor.

Agricultura, constructiile, mineritul fac acum parte din categoria meseriilor prestate de nevoie, nu de placere.

Invatamantul nu mai reprezinta un domeniu la “moda”. Activitatea profesorilor presupune rabdare, multe cunostinte iar realizarile pe plan profesional sunt foarte mici.

O parte semnificativa din populatia apta de munca din tara noastra alege sa lucreze in afara granitelor deoarece conditiile de munca si salariile sunt mai atractive. Acest lucru cu siguranta nu reprezinta un avantaj pentru angajatorii din tara.

In prezent proaspetii absolventi se orienteaza in special spre domenii care presupun munca la birou. Pare un job care iti poate asigura atat un confort fizic cat si psihic. Probabil nu este la fel de solicitant ca un job care te expune fizic dar asta nu inseamna ca nu are si o multime de parti care cer sacrificii.

Economia, managementul, marketingul sunt din ce in ce mai cautate in special de tineri. Sunt considerate meserii de viitor care vor fii in topul celor mai bine platite domenii.

Cei pasionati de calculatoare si electronice vor avea un viitor bun daca isi vor valorifica pasiunea. Domeniul IT va fi intotdeauna necesar deoarece tegnologia evolueaza cu pasi repezi iar cerintele pietei sunt tot mai mari.

Din pacate, in Romania mai sunt meserii care nu sunt apreciate asa cum ar trebui. Lipsa de fonduri si dezinteresul celor care ar trebui sa mentina un echilibru fac aceste meserii uitate. Din acest motiv invatamantul, medicina si multe altele duc lipsa de personal capabil.

Toate meseriile au o parte placuta si alta mai putin placuta, in functie de pasiunea pe care o ai pentru meseria respectiva poti simti mai mult sau mai putin avantajele sau dezavantajele meseriei respective.

Orienteaza-te catre domeniul pe care il doresti si vei avea o cariera plina de satisfactii. Nu trebuie sa tii cont de parerile altora, important este sa te dedici meseriei tale si sa o faci cu placere.

In concluzie putem spune ca cele mai bune meserii sunt cele pe care le iubim si le stapanim cel mai bine.

duminică, 4 mai 2008

Am fost concediat! Ce trebuie sa fac?

Una din trei persoane este in pericol de a fi concediata.

De ce exista riscul sa ne confruntam cu aceasta problema?

Depinde de la caz la caz. In general angajatorul ia aceasta decizie dupa ce ajunge la concluzia ca subalternul sau nu isi indeplineste sarcinile asa cum ar trebui.

Mai pot sa apara si alte motive:
- Compania nu mai are nevoie de serviciile persoanei respective
- O gresala majora care sa afecteze compania etc.

Este bine sa te retragi inainte de a ti se cere acest lucru?

In cele mai multe cazuri, nu. Multe persoane fac aceasta gresala si incearca sa dea vina pe alti factori cum ar fi: salariile care nu ii mai multumesc, beneficiile, bonusurile si comisioanele etc. Aceste persoane pot ajunge victime ale unor confuzii in cazul in care angajatorul nu intentioneaza sa ia o masura drastica, cum este concedierea. Astfel persoana respectiva poate ramane fara un loc de munca iar singurul vinovat este cel care a inaintat cererea de demisie.

Ar trebui sa negociez un comision de concediu?

Cu siguranta! Potrivit drepturilor angajatorului, acest lucru este posibil si 100% legal. Ii poti comunica angajatorului ca doresti sa-ti primesti dreptul chiar daca nu vei mai lucra in compania respectiva. Acesta va fi obligat sa-ti ofere comisionul in intregime, chiar daca nu doreste sa o faca. Legea este de partea ta!

Care este cel mai bun moment pentru a-mi cauta un nou job?

Dupa ce vei fi anuntat ca urmeaza sa parasesti job-ul respectiv, angajatorul este obligat sa-ti mai acorde o perioada de timp in care sa definitivezi proiectele demarate. In acest timp este bine sa te gandesti in ce directie vei putea merge.

Odata incheiate toate aspectele legate de fostul job iti poti pune la punct urmatorul pas: cautarea unui nou job.

Inainte de toate ia o pauza pentru a-ti pune gandurile in ordine si incearca sa treci peste acest obstacol. Trebuie sa mergi mai departe pentru ca ai multe de oferit. Cand consideri ca esti pregatit poti trece la fapte. Pentru asta trebuie sa-ti realizezi un nou C.V. in care bineinteles vei trece si experienta capatata in locul de munca anterior. Iata ca acest lucru reprezinta si un avantaj pentru viitorul tau.

Locuri de munca sunt la tot pasul dar trebuie sa-l alegi pe cel care ti se potriveste cel mai bine si indeplineste toate cerintele tale.
Daca potentialul angajator te va intreba de ce ai parasit fostul job, incearca sa-i dai un raspuns care sa nu-l descurajeze sa ia decizia de a te angaja.
Cu siguranta aceasta experienta te va afecta insa este foarte important sa mergi mai departe si sa-ti reconstruiesti cariera.

Daca ai trecut prin aceasta experienta nu inseamna ca ti-ai distrus intreaga cariera, este un mic obstacol din care vei avea multe de invatat.

vineri, 2 mai 2008

Drepturile angajatului prevazute in Codul Muncii

Orice angajator se poate confrunta cu o sumedenie de probleme care par fara rezolvare. Ei bine, acest lucru se intampla datorita lipsei de cunoastere a drepturilor angajatorului.

Probabil de foarte multe ori ati fost pusi in situatii care nu aveau o rezolvare clara pentru dumneavoastra. Daca vreti sa nu va mai confruntati cu astfel de probleme, noi va oferim “drepturile angajatului”, astfel veti sti ce-i puteti cere sefului dumneavoastra, ce puteti face si ce nu.

Drepturile angajatului prevazute in Codul Muncii:

- Drepturile persoanelor incadrate in munca nu pot face obiectul vreunei tranzactii, renuntari sau limitari, ele fiind aparate de stat impotriva oricaror incalcari, a manifestarilor de subiectivism sau abuz.

- Dreptul oricarei persoane de a-si alege in mod liber locul de munca.

- Dreptul de a beneficia de conditii de munca adecvate desfasurarii activitatii.

- Dreptul la plata egala, pentru munca egala.

- Dreptul persoanei fizice de a incheia contract individual de munca o data cu inplinirea varstei de 16 ani.

- Dreptul salariatului de a sesiza instanta de judecata in termen de 30 de zile, cu privire la neexecutarea obligatiei de informare de catre angajator.

- Dreptul salariatului de a cumula mai multe functi in baza unor contracte individuale de munca.

- Dreptul la salarizare pentru munca prestata.

- Dreptul la repaus zilnic saptamanal.

- Dreptul la concediu de odihna anual, platit.

- Dreptul la egalitate de sanse si de tratament.

- Dreptul la demnitate in munca.

- Dreptul la securitate si sanatate in munca.

- Dreptul la acces in formare profesionala.

- Dreptul la informare si consultare.

- Dreptul de a lua parte la determinarea si ameliorarea conditiilor de munca.

- Dreptul la protectie in caz de concediere.

- Dreptul la negociere colectiva si individuala.

- Dreptul de a participa la actiuni colective.

- Dreptul de a constitui sau de a adera la un sindicat.

- Dreptul salariatului detasat la plata cheltuielilor de transport si cazare.

- Dreptul salariatului de a nu-si motiva demisia.

- Dreptul salariatilor temporari de a avea acces la toate serviciile si facilitatile acordate de utilizator.

- Dreptul salariatului temporar de a beneficia de conditii de munca corespunzatoare , in conformitate cu legislatia in vigoare.

- Dreptul salariatului temporar de a incheia cu utilizatorul un contract individual de munca, la incetarea misiunii.

- Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.

- Salariatul cu munca la domiciliu se bucura de toate drepturile prevazute de lege si prin contractele colective aplicabile salariatilor al caror loc de munca este la sediul angajatorului.

- Dreptul angajatorului de a-si da sau nu acordul pentru efectuarea muncii suplimentare.

- Dreptul salariatului de a beneficia pentru munca suplimentara de ore libere platite, in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia.

- Dreptul de a beneficia de salariu corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

- Dreptul salariatului de a beneficia in luna urmatoare, pentru munca suplimentara, de o plata a salariului prin adagarea unui spor de salariu, corespunzator duratei acesteia.

- Dreptul salariatilor care efectueaza cel potin 3 ore de noapte de a beneficia fie de program redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor de salariu de minim 15%din salariul de baza.

- Dreptul salariatilor care desfasoara cel putin 3 ore de munca de noapte, de a beneficia de examen medical gratuit, inainte de inceperea activitatii.

- Dreptul salariatilor cu probleme de sanatate, care desfasoara munca de noapte, de a fi trecuti in munca de zi pentru care sunt apti.

- Dreptul salaritilor la pauza de masa si la alte pauze, in cazul in care timpul de munca este mai mare de 6 ore, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, sau prin regulamentul intern.

- Dreptul salariatilor tineri in varsta de pana la 18 ani de a beneficia de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.

- Dreptul salariatilor la un repaus de cel putin 12 ore consecutive intre doua zile de munca.

- Dreptul salariatilor de a beneficia de un repaus ce nu poate fi mai mic de 8 ore intre schimburi, in cazul in care munca se presteaza in schimburi.

- Dreptul salariatilor de a beneficia de doua zile consecutive libere, de regula sambata si duminica.

- Dreptul salariatilorde a beneficia de un spor la salariu, stabilit prin contractul colectiv de munca sau contractul individual de munca, in conditia in care nu se pot acorda repausuri in zilele de sambata si duminica.

- Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda cumulat, dupa o perioada de activitate ce nu poate depasi 15 zile calendaristice, au dreptul la dublul compensatiilorcuvenite, respectiv dublul sporului acordat de salariul corespunzator.

- Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat ca urmare a efectuarii unor lucrari urgente , au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite.

- Drepturile salariatului de a beneficia de zile libere cu ocazia sarbatorilor legale.

- Dreptul salariatilor de a beneficia pentru munca prestata in zile de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza, corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

- Dreptul salariatului de a beneficia de concediu anual de odihna de minim 20 zile lucratoare.

- Dreptul salariatilor care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicapsi tinerii sub 18 ani de a beneficia de un concediu suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.

- Dreptul salariatului de a beneficia pentru perioada concediului de odihna, de indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat valoarea totala a drepturilor salariale cuvenite pentru perioada respectiva.

- Dreptul salariatului de a beneficia de indemnizatia de concediu de odihna cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu.

- Dreptul salariatului de a-si intrerupe concediul de odihna pe motive obiective.

- Dreptul salariatilor de a beneficia de zile libere platite care nu se includ in durata concediului de odihna in cazul unor evenimente familiale deosebite.

- Dreptul salariatului de a beneficia de concedii fara plata pentru rezolvarea unor situatii personale.

- Dreptul salariatilor de a beneficia, la cerere, de concediu pentru formare profesionala.

- Dreptul salariatului de a beneficia de un salariu exprimat in bani pentru munca prestata in baza contractului individual de munca.

- Dreptul salariatului de a beneficia de un salariu de baza minim brut pe tara , stabilit prin Hotarare de Guvern.

- Dreptul salariatului de a beneficia de daune interese pentru repararea prejudiciului produs de catre angajator pentru intarzierea nejustificata a platii salariului.

- Dreptul salariatului de a nu i se retine din salariu cu titlu de daune cauzate angajatorului decat in situatia existentei unei datorii certe, lichide, exicibile si ajunsa la scadenta.

- Dreptul salariatului de a beneficia de protectia tuturor drepturilor sale in caz de transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unei parti a acesteia catre alt angajator, potrivit legii.

- Dreptul salariatilor de a fi informati cu privire la continutul planului de formare profesionala.

- Dreptul salariatului de a beneficia pe durata formarii profesionale de salariu integral corespunzator postului si functiei detinute, cu toate indemnizatiile, sporurile si adaosurile la acesta.

- Dreptul salariatilor care au incheiat act aditional la contractul individual de munca cu privire la formarea profesionala, de a primi in afara salariului corespunzator locului de munca, si alte avantaje in natura, pentru formarea profesionala.

- Salariatii au dreptul la greva.

- Dreptul salariatilor de a contesta in instanta, im termen de 30 de zile calendaristice de la comunicare, decizia de sanctionare.

- Dreptul salariatului de a se adresa instantei, in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei unilaterale a angajatorului, referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca.

joi, 1 mai 2008

Horoscopul job-urilor

Recunoaste ca din cand in cand mai arunci o privire peste horoscop, nu-i asa? Si totusi horoscopul nu este intotdeauna corect, se intimpla sa nu se potriveasca cu ceea ce se intampla in realitate, acest lucru te poate dezamagi. Surprinzator este faptul ca horoscopul poate defini o persoana si poate spune multe despre aceasta, deci nu este doar o afacere profitabila pentru unele persoane. Putem spune ca astrologia este o stiinta.

BERBEC (21 Martie - 19 Aprilie)

Trasaturi: Ambitios, inventiv, increzator si independent. Energia ta inspira persoanele din jurul tau si te face un adevarat conducator.

Job-uri compatibile: Cauta job-uri care necesita o imaginatie bogata si in care poti lucra independent. Jurnalismul, publicitatea, sunt domeniile care te avantajeaza cel mai bine. O pozitie de sef ti se potriveste ca o manusa, iti place sa fii in centrul atentiei.


TAUR (20 Aprilie - 20 Mai)

Trasaturi: Practic, loial, demn de incredere si perseverent. Ai pareri pe care le sustii cu tarie dar esti usor de enervat.

Job-uri compatibile: Ti se potrivesc job-urile ordonate pentru ca esti o persoana perfectionista. Ai potential pentru contabilitate si finante. Nativii inzestrati cu pasiune pentru creatie pot alege arhitectura, pictura etc.


GEMENI (21 Mai - 21 Iunie)

Trasaturi: Entuziast, comunicativ, optimist si insetat de cunoastere. Esti plin de pasiune, energie si ai o dorinta puternica de a experimenta lucruri noi.

Job-uri compatibile: Ravnesti dupa stimularea intelectuala, cauta job-uri in care vei fi in permanenta intr-o continua dezvoltare a cunostintelor. Orienteaza-te spre o cariera in cercetare, jurnalism sau un job in care sa poti calatori, sa-ti largest aria de cunoastere. Gemenilor le place sa-si foloseasca mainile, o cariera in constructii poate fi pe placul lor.


RAC (22 Iunie - 22 Iulie)

Trasaturi: Sufletist, energic, intuitiv si cu o imaginatie dezvoltata. Sensibilitatea, loialitatea simtul organizatoric sunt punctele tale forte.

Job-uri compatibile: Personalitatea ta reflecta intelegere, rabdare si energie; de aceea postura de profesor, psiholog sau orice job in care ai contact cu oamenii te avantajeaza. De asemeni poti alege sa lucrezi in justitie, adori sa fii de partea binelui.


LEU (23 Iulie - 22 August)

Trasaturi: Ambitios, increzator, optimist. Generozitatea ta ii poate determina pe cei din jurul tau sa te atace. Din fericire esti o persoana atenta la detalii si te poti apara de cei din jurul tau.

Job-urile compatibile: Cel mai confortabil te simti in postura de sef unde calitatile tale de conducator ies la iveala. O cariera in politica,film sau afaceri poate fi pe placul tau.


FECIOARA (23 August - 22 Septembrie)

Trasaturi: Atent,meticulos, prietenos si abil.Multumita rabdarii tale reusesti de fiecare data sa rezolvi cu succes orice problema.

Job-uri compatibile: Poti dezvolta o adevarata pasiune pentru medicina, cercetare sau invatamant. De asemeni poti sa te orientezi spre un post in domeniul calculatoarelor.


BALANTA (23 Septembrie - 22 Octombrie)

Trasaturi: Diplomat, idealist, creativ si sociabil. Felul tau placut de a fi te face demn de admirat.

Job-uri compatibile: Ai o capacitate dezvoltata de a citi personalitatea celor din jurul tau, de aceea o cariera in justitie te poate face sa scoti ce ai mai bun la iveala. Job-urile care te tin aproape de oameni sunt pe placul tau si te pot pune in valoare.


SCORPION (23 Octombrie - 21 Noiembrie)

Trasaturi: Motivat, energic si pasionat de tot ceea ce face. Resursele intelectuale cu care esti inzestrat ii fac pe cei din jurul tau sa se simta in siguranta in preajma ta.

Job-uri compatibile: Dorinta ta de a explora te poate indruma spre o cariera in politie, armata sau spionaj. Esti o persoana care tanjeste dupa aventura, de aceea nu excludem o posibila cariera in astronomie.


SAGETATOR (22 Noiembrie - 21 Decembrie)

Trasaturi: Optimist, sincer si un aventurier desavarsit. Iubesti calatoriile, lucrurile noi si iti place sa impartasesti si altora experientele tale.

Job-uri compatibile: Job-urile de natura filosofica, esti pasionat de stiinta, tehnologie si politica.


CAPRICORN (22 Decembrie - 19 Ianuarie)

Trasaturi: Responsabilitate, disciplina, ambitie si autoritate. Temperamentul tau autoritar te ajuta sa reusesti in tot ce-ti propui sa faci.

Job-uri compatibile: In domeniul matematicii te descurci excelent, de aceea te poti orienta spre o slujba de profesor. poti lucra in domeniul bancar, contabilitate etc.


VARSATOR (20 Ianuarie - 18 Februarie)

Trasaturi: Talentat, inovativ si creativ. iti place sa fii independent si sa traiesti dupa legile scrise doar de tine.

Job-uri compatibile: O cariera in domeniul artei te va pune in valoare. Fotograf, pictor, muzician, actor, toate acestea ti se potrivesc.

PESTI (19 Februarie - 20 Martie)

Trasaturi: Loial, calm si diplomat. Iti place foarte mult natura si miscarea. Iubesti oamenii si adori sa fii in preajma lor.

Job-uri compatibile: Rabdarea si dragostea pentru tot ce te inconjoara te indreapta spre o cariera in medicina veterinara, ecologie, sport si cam toate domeniile in care poti avea contact cu mediul inconjurator.