joi, 15 mai 2008

Famile sau cariera

Familia reprezinta un punct de pornire in viata, acolo faci primii pasi, iti dezvolti un vocabular mai mult sau mai putin bogat, primesti o educatie si toate acestea iti vor fi de folos in viitor. Toate s-au intamplat in copilarie insa va veni momentul cand vei avea propria familie si va trebui sa ii asiguri buna starea. Poate chiar stii despre ce e vorba si ai fost pus in situatia in care sa te intrebi: “Familie sau cariera?” Iata o intrebare grea al carei raspuns este si mai greu de dat. Depinde de fiecare persoana, de valorile pe care le are si importanta pe care o ofera familiei si carierei.

In mod normal familia ocupa un loc principal in viata unei persoane si de cele mai multe ori nu se pune problema renuntarii la familie in avantajul carierei. Poate de multe ori ti-ai dorit sa-ti petreci mai mult timp cu familia, sa imparti toate momentele cu cei dragi dar din pacate cariera a fost cea care te-a impiedicat sa faci aceste lucruri. Chiar daca este o piedica in fata timpului tau liber, cariera este foarte importanta.

Cheia este sa inveti sa pastrezi un echilibru intre cele doua si sa-ti imparti timpul cum crezi ca este de cuviinta. Astfel nu vei fi nevoit sa renunti nici la cariera, nici la familie. Inainte de a-ti incepe cariera sau de a-ti intemeia o familie, stabileste-ti prioritatile, cat timp vrei sa aloci fiecareia si incearca sa respecti durata de timp propusa de tine. Daca vom lua in parte fiecare din cele doua componente ale vietii tale probabil vom ajunge la o concluzie clara.

Imagineaza-ti ca ai o cariera infloritoare, un salariu care iti ofera multe posibilitati, relatia ta cu colegii si seful este mai mult decat ok, si totusi simti ca nu esti o persoana implinita. Oare ce-ti lipseste? Pentru cine muncesti? Sunt suficiente toate acestea? Ei bine nu! Sunt persoane care prefera o viata solitara, independenta, insa acest sentiment dispare de cele mai multe ori. Probabil ai avut momente cand ai simtit ca vrei sa imparti bucuriile si tristetile cu cineva, de aceea, familia este foarte importanta.

Cariera iti ofera incredere in tine, iti asigura o situatie financiara buna, te face respectat si apreciat. Daca incerci sa te concentrezi numai asupra familiei si sa lasi cariera de-o parte, poate fi o gresala imensa. Nu uita ca o familie trebuie intretinuta si financiar.

De cele mai multe ori femeile renunta la cariera si se dedica 100% familiei. Nu suntem in masura sa judecam aceste decizii, fiecare persoana isi organizeaza activitatile in functie de necesitati.

Evita sa fii pus in situatia de a alege, daca vei putea sa te imparti intre familie si cariera vei avea de castigat.

Niciun comentariu: